IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой в Европа може да даде системи Patriot на Украйна? Вариантите не са много

Украйна сама произвежда системи за ПВО, но се нуждае от подкрепа, докато това стане масово

08:30 | 14.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна преговаря за две системи Patriot и SAMP/T, стана ясно от коментар на външния министър Дмитро Кулеба. През последните дни той отбеляза, че страната му се нуждае от поне седем Patriot и е готова на всякакви варианти - да ги получи като помощ, да ги закупи или да ги наеме.

Малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски съобщи след разговор с канцлера Олаф Шолц, че Германия незабавно ще предаде още една система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна. В своето вечерно обръщение в 780-я ден от началото на пълномащабната война Зеленски уточни още, че се водят разговори с Берлин и за още една система, но Iris-T, както и за ракети за ПВО, които Украйна в момента притежава.

"Германското лидерство наистина се усеща и благоварение на него сме в състояние да спасим стотици човешки живота и да направим Украйна по-защитена от руския терор", коментира украинският държавен глава.

От края на 2023 година Русия активира въздушните удари срещу страната и една от основните цели е Харков. Украинските власти на различни нива призоваха своите съюзници да предоставят допълнителни средства за ПВО, за да бъдат защитени градовете и покрити позиции по фронтовата линия.

Украйна вече получи няколко системи Patriot - от Германия и от Нидерландия, както и норвежките NASAMS, германски Iris-T, както и една SAMP/T - съвместна разработка на Италия и Франция. Въздушната отбрана на страната е оприличавана с "Франкенщайн" - смесица от различни видове системи за отбрана, включително и от останалите от съветско време.

Реалистично ли е обаче Украйна да успее да получи седемте Patriot, за които настоява? Според оценката на Defence Express е малко вероятно. В западните партньори има повече от 100 системи, заяви преди дни Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Според изданието обаче само 30 от тях са в Европа. Германия притежава най-голям брой от тези системи в Европа - общо 12, но вече предаде 3 на Украйна, което означава, че едва ли ще следват още доставки.

Гърция има шест системи Patriot, но в друга модификация - PAC-2, която не може да прихваща балистични ракети - използвани основно от руснаците за удари по Харков. Атина вече заяви, че няма да се лиши от това оборудване, но след обстрела по Одеса в близост до делагацията, водена от премиера Кириакос Мицотакис, изрази готовност да предаде системите си С-300, но в замяна на Patriot от съюзниците си.

Румъния също има голям брой системи Patriot  - четири,  и е поръчъла още три. Те обаче са с намален брой установки (по четири), а освен това Букурещ плати за тях 4 млрд. долара и вероятността да ги предаде на Киев е нищожна. Полша също има от търсените системи, но по време на брифинг в рамките на инициативата "Три морета" полският президент Анджей Дуда съобщи, че реално тези системи само са разположени на тяхна територия и са под управлението на САЩ. Нещо повече - Полша също е под руската заплаха, след  като на няколко пъти руски ракети навлязоха в нейното въздушно пространство, обясни още Дуда.

На двустранна среща със Зеленски обаче е било договорено предаване на ракети за ПВО, които Полша има на склад от съветско време.

Нидерландия има три системи Patriot, но ги определя като недостатъчни за собствената си защита. В края на 2023 година при посещение в Одеса премиерът в оставка Марк Рюте съобщи, че ще предоставят на Украйна система за противовъздушна отбрана и вероятно тя е на място в Одеса, за да защитава зърнения коридор на Украйна.

Един от най-вероятните донори на Patriot е Испания. Страната има една система, за която се говореше още през миналото лято ,че обмисля да предаде на Украйна. Проблемът беше, че тя се намира в базата Инджирлик като част от мисия Active Fence - за защита на турското въздушно пространство от балистични ракети от Сирия. Ротацията на испанската система трябваше да приключи в края на 2023 година, отбелязват от Defence Express.

Швеция още очаква своите поръчани Patriot, засега с по три установки. В пълен състав се очаква те да бъдат през 2025 година. Страната поръча четири такива системи.

Така, ако не получи още един Patriot от Испания, един от вероятните сценарии, на фона на блокираната от САЩ помощ, Украйна да получи система, събрана от компоненити от няколко европейски донора, пише в заключение Defence Express. Трудно може да се оценят възможностите за SAMP/T, тъй като са произведени много малък брой от тях - около 15.

Междувременно министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс съобщи преди дни, че се обсъжда изпращането на DragonFire - най-новото лазерно оръжие за противовъздушна отбрана, което все още е в процес на въвеждане в британската армия. През януари минаха изпитанията на лазерната система и резултатите са обещаващи, пише ВВС.

Говорителят на ВСУ Иля Йевлаш коментира, че всяка система, дори и експериментална, е добре дошла.

Собствени системи ПВО

Украйна работи над свои системи за противовъздушна отбрана, но има нужда както от допълнително финансови средства ,така и от подкрепа, докато успее да произведе достатъчно, за да защити небето си, коментира украинският президент Володимир Зеленски във Вилнюс по време на форума "Три морета".

Той отбеляза още, че страната му вече произвежда и 155 мм артилерийски снаряди, ракети (вкл. и "Нептун", с които преди две години беше потопен флагманът на руския Черноморски флот "Москва"), дронове и системи за електронна борба с дронове. Според Института за изучаване на войната (ISW) именно желанието да бъде ограничен военнопромишления потенциал на Украйна е причина за масовите обстрели на енергийната система от страна на Москва.

При ударите бяха унищожени голяма част от базовите мощности на Украйна, включително и най-голямата термична централа в Киевска област, централи в Харковска област, а сериозни поражения получи и най-голямата ВЕЦ в страната.

В последните месеци украински дронове навлизат все по-навътре на руска територия и според зам.-главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Вадим Сухаревский разстояния от 1200 км вече са напълно достижими, а и непрекъснато се работи за увеличване на лимитите. Последните атаки показаха, че разработките на Украйна вече стигат до Татарстан, а снимки от разрушенията в Борисоглебск показват, че новите украински дронове стават все по-мощни.

Повече от 500 компании, основно частни, в момента произвеждат оръжия, дронове и боеприпаси за нуждата на украинската армия . В сектора са заети над 300 хил. души.

Русия се възползва от липсата на боеприпани са Украйна

Руските военни притискат основно в три направления на фронтовата линия, възползвайки се от недостатъчните боеприпаси на Украйна. Главнокомандвакият ВСУ ген. Олександър Сирский  коментира, че ситуацията в Източна Украйна се влошава в последните дни и руснаците усилват натиска си около Бахмут, Авдиевка и Лиман. Въпреки големите загуби, руските танкове успяват да напреднат заради липсата на достатъчно артилерийски снаряди. Според оценки на НАТО в момента съотношението при използването на снаряди е 5 към 1 в полза на руснаците. Очакванията са, че без помощ от САЩ, това съотношение скоро ще достигне 10 към 1.

Основната цел в последните дни е Часов Яр. От ISW отбелязват, че превземането на Часов Яр е малко вероятно, но Русия прилага тактиката, с която сломи съпротивата на Авдиевка, която продължи близо 10 години. - интензивни атаки с авиационни бомби и след това натиск на артилерия и бронирани машини. Според военните анализатори, дори  ида бъде превзет града, ще е необходима сериозна подготовка за следващите цели - включително и Константиновка.

Градът дава стратегическо предимство пред последната защитна линия в Донецка област. Русия анексира областта през септември 2022 година, но без да контролира изцяло територията ѝ. През последното денонощие в направлението Бахмут украинските части са отблъснали 36 атаки, сочи сводката на ВСУ. Боевете се водят около Верхнокамянско, Спирне, Ивановске, Клищиевка и Андриевка.

В Новопавловка са отразени 22 атаки - около Орхиевка, Новомихайлимка и Урожайне.Интензивни са боевете и около Авдиевка - отблъснати са девет атаки около Новобахмутивка Новокалинове, Бердичи, Тоненке, Первомайске и Невелско. Руското Министерство на отбраната съобщи за превземането на Первомайске, което не се потвърждава от украинските военни.

В сводката на ВСУ за 780-я ден от началото на войната е видно, че през изминалото денонощие е имало 76 директни бойни сблъсъка. Извършени са 109 въздушни удара, а под артилерийски обстрел са повече от 110 населени места край фронтовата линия. Украинските ВВС са унищожили всички 10 изстреляни от Русия дрона, но четири ракети С-300/С-400 са постигнали целите си.

Ръководителят на украинските ВВС потвърди за успешни въздушни удари по машиностроителен завод в окупираната част на Луганска област. Според украинските съобщения там е била ситуирана руска военна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 2 седмици
Укрия като Паниковски "Дай милион, дай милион!". Просеци, продали държавата си на изпечени мошеници. Сега се молят за милостиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Гошогошев
преди 2 седмици
"Кой в Европа може да даде системи Patriot на Украйна? Вариантите не са много"Вече никой нищо няма да им даде След вчерашната атака ,така "успешно отразена"от Израел ,този въпрос с даването отпадна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
single1992
преди 2 седмици
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
aldy
преди 2 седмици
Дълго и досадно гъгнене. А е просто - укрия няма военен ресурс за война с държава като РФ. Сега остана "на системи" отвън. И какво спечели, като отказа Истанбулския договор, много изгоден за урките, ДНР и ЛНР щяха да са автономни области? Спечели пълната съсипия на икономика и държава, 500 к убити, 1.5 м осакатени и поддръжка изцяло отвън. Спрат ли я, умира за седмица. Датова пък Борис Джонсън и Сие са предонолни - набутаха урките в гробищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още