IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От FrankenSAM до SeaBaby - Украйна изненадва с иновации на бойното поле

Украинските военни си спечелиха прозвището Макгайвър от своите западни колеги

09:05 | 07.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел описа войната в Украйна като смесица от окопите на Първата световна война и "Междузвездни войни". И войната действително се охарактеризира точно с това - нови технологии и иновации, част от които се използват за първи път на бойното поле в такъв мащаб, като например дроновете.

Това, което изненадва военните анализатори още от първите дни, е и начинът, по който част от тях биват приспособявани за бойното поле. Авторите на изненадващите иновации са украинците, които даже си спечелиха прозвището "Макгайвър" (по едноимения сериал от 80-те години на миналия век) от своите колеги на Запад. Business Insider събра няколко от по-впечатляващите

Едно от най-изненадващите достижения на Украйна в последната година е превъзходството в Черно море. Страната няма военен флот - корабите им бяха окупирани заедно със Севастопол през 2014 година. Но въпреки това, благодарение на морските дронове, по-известни от които SeaBaby и "Магура V5", беше потопена или повредена голяма част от състава на руския Черноморски флот.

Украинските военни сложиха противокорабните ракети "Нептун" в каросерията на камион и ги превърнаха в много ефективна мобилна част, която потопи флагманът на руския флот в Черно море крайцерът "Москва". Същата иновация помогна за обстрела на окупирания Крим и унищожаване на няколко военни обекта, включително и системи за въздушна отбрана С-400, смятани за едни от най-модерните в руската армия. Интерес представлява и друга морска битка - за деокупирането на Змийския остров, за който бяха използвани (все още несъвсем ясно как) гаубици Caesars, както и украинските системи "Град" и "Богдана" (с далебойност от 40 километра).

Мобилните военни групи на Украйна често са наричани "Кошмаробилни", коментира още Business Insider. За тях се използват камиони на старо (чиято цена в резервни части често пъти е по-голяма от тази на превозното средство), върху които се поставят стари неманеврени оръжия от съветско време. Така те се превръщат в изненадващо ефективни системи за залпов огън.

Украйна получи първите такива западни системи през юни 2022 година и в месеците до края на годината ги използва много успешно за освобождаване на големи части от окупираните от Русия територии. Украинските военни обаче признават, че в последно време ефективността им намалява, защото руските им колеги намират начини да им се противопоставят.

Украинците обаче отново търсят начин да променят този резултат - от фронтовата линия се появяват снимки на западни системи с добавени още установки за подсилване на удари, както и украинските "разработки"  със старите камиони и пленени руски танкове, ремонтирани с подръчни средства.

Съчетаването на западни и съветски технологии е още по-впечатляващо при системата за противовъздушна отбрана на Украйна, наричана официално в САЩ FrankenSAM (по името на чудовището от романа "Франкенщайн" на Мери Шели). При нея западните снаряди AIM -9, които са въздух-въздух, тоест изстрелващи се от самолети, се преработват, за да бъдат използвани от наземните  украински системи за ПВО.

Западните анализатори, включително и пенсионираният генерал Бен Ходжис са силно изненадани и от решенията на украинците, благодарение на които използват самолети от съветско време - например МиГ 29, за изстрелване на западни ракети. "Не можеш просто да окачиш каквато и да е ракета на какъвто и да е самолет", коментира той пред The Time и добавя: "Но те го направиха".

В последните месеци Украйна е в истинска криза за артилерийски снаряди и тук отново на помощ идват иновациите - евтини пластмасови дронове, които могат да бъдат сглобени у дома, се облепват с екслпозиви и се използват за обстрел на техника, понякога струваща милиони. Украинските власти декларираха, че през тази година ще бъдат произведени поне 1 млн. FPV дронове, някои доста по-усъвършенствани, но с основен недостатък - по-ограничена далекобойност спрямо руските снаряди. Все пак е факт, че до голяма степен украинските военни успяват да удържат позициите си благодарение именно на евтините дронове, приличащи на играчки.

За заблуда на противника Украйна изпозва тактика от световните войни - модели на танкове и оръжия от дърво или пластмаса, които привличат огъня на противника. Този метод обяснява стотиците унищожени системи за залпов огън HIMARS, за които съобщаваше руското Министерство на отбраната. Сега и Русия използва подобни методи, рисувайки самолети по пистите на военните си летища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 3 седмици
Да светнем платените тролки. Нощ, Украйна. Ракета прелита, взрив по-голям от очакваното. Значи се е взривила военна техника на укро-райха. Обаче техниката по стара традиция е скрита около жилищните сгради. Сутринта вече няма никакво парче от техниката, а тукашните пишурки изпадат в оргаззъм, че руснаците са били по "цивилни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 3 седмици
Иновации, не иновации - хурката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 3 седмици
хихи ... пухкавото дъ с меките китки се е включил инкогнито в дискусията , плющи минуси кат брояч на бензиноколонка ... явно снощи в механата го е огряло ... :))) ... нефелът ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 41
zelka007
преди 3 седмици
а по въпроса за украинските морски дронове , потапящи почти безразборно карабли на могучая ... според мен се дължи не на некви технологически чудесии , а на безаналоговите неспособни страшилки на зануленият , които не могат да защитят караблите ... справка , в червено море хамериканските и англосакските карабли как свалят всички дронове и ракети изстреляни по тях ?! нашите нови патрулни кораби ще бъдат с топ НАТОвско въоръжение , за да плющим рашибозуци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 22
zelka007
преди 3 седмици
До: kikelia69 ... аве дядя вова (борката) , още ли ти дават подаяния за да постваш тия отвари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още