IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премести ли Украйна системи Patriot и NASAMS в близост до фронта?

Германският канцлер още се притеснява как Украйна ще използва ракетите Taurus

08:11 | 01.03.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вече могат да бъдат направени някои изводи, че имаме определено въоръжение, което можем да доставим в различни направления, коментира говорителят на ВВС на Украйна Юрий Ихнат в ефира на "Ми Украина" по повод поредните три свалени бойни самолета Су-34 в "допълнителния" ден на февруари. Във втората половина на миналия месец Украйна е свалила общо 13 самолета, включително и един от редките разузнавачи А-50, съобщават от Министерството на отбраната на страната.

Според анализаторите бойната авиация е наклонила везните в полза на Русия при битката в Авдиевка. Именно затова и сега руските военни рискуват по-често, изпращайки самолетите в обхвата на украинските оръжия. Още повече, че сега руските ВВС са в известно неведение какво се случва с противовъздушната отбрана на Украйна след свалянето на два А-50 от началото на 2024 г.

На този етап няма яснота на какво се дължи дългата серия от свалени самолети в последните дни. Според теорията на Forbes страната може да е преместила част от системите NASAMS и Patriot по-близо до фронтовата линия. Това би било рисково начинание, защото от края на декември Украйна не получава военна помощ от САЩ, съответно и скоро ще изчерпи запасите си от муниции за една от най-добрите си системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също не даде много ясно обяснение за свалените самолети - когато те са на украинска територия, използваме оръжията на съюзниците, когато са на друга територия - използваме украинските оръжия. Този коментар беше направен по повод сваления А-50 над Краснодарския край (Русия), за който се смята, че са използвани модифицирани ракети С-200. Той обаче ясно отбеляза, че повече системи за ПВО не само ще помогнат за защита на позициите на фронтовата линия, но и за атаката на украинските части.

В Русия признават за някои от свалените самолети, включително и за разузнавача, но отбелязват, че те са жертва на "приятелски огън".

Сега сателитни снимки показват, че на летището в Тангарог (Ростовска област) е разположен още един самолет А-50. На 28 февруари той е липсвал от стоянката си край пистата, което може да подсказва, че Русия използва още един разузнавач на бойното поле и може би въздушните успехи скоро ще бъдат прекратени.

От "Ростех" съобщиха, че ще произвеждат самолети А-50 заради търсенето от руската армия, но без повече подробности. Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) оценяват като малко вероятно това да започне скоро заради липсата на части.

Продължават неяснотите за американската помощ за Украйна

Засега председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън не внася за обсъждане законопроекта за отпускането на 90 млрд. долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, одобрен вече от Сената. Пред "Гласа на Америка" той съобщи, че пакетът ще бъде разгледан веднага, след като бъде одобрен финансовият план, позволяващ продължаването на работата на правителството.

Демократите в Камарата на представителите подкрепиха предложението на Джонсън, избягващо финансовата блокада на САЩ, и сега се очаква гласуването в Сената (горната камара на Конгреса), както и подписа на Джо Байдън, за да влезе в сила.

Процедурните правила позволяват при двупартийна подкрепа конгресмените в Камарата на представителите да внесат за обсъждане законопроект без одобрението на председателя. Според демократите не е изключено да използват тази тактика и ако тя е успешна, ще означава сериозно разцепление в редиците на републиканците.

Според изчисленията на демократите, ако пакетът с помощта за Украйна бъде внесен за дискусия, той ще получи подкрепата на поне 300 души в 435-местната долна камара на Конгреса, доминирана от републиканците.

Междувременно CNN и The New York Times съобщиха, позовавайки се на свои източници, че в Пентагона мислят за План Б за нова помощ за Украйна и вариант за това е използването на въоръжение от собствените запаси на американската армия. Има механизъм, при който с одобрението само на президента Джо Байдън могат да бъдат изпратени оръжия на Украйна на обща стойност 4 млрд. долара.

Говорителят на Министерството на отбраната Пат Райдър коментира по време на брифинг, че се работи активно с Конгреса за продължаване на подкрепата на Украйна. Що се отнася до извънредната помощ, той отказа коментар, но допълни, че Пентагонът не се отказва от ангажиментите си за дългосрочна подкрепа на Киев.

10 денонощия руски ракетоносачи не дават бойни дежурства в Черно море

Вече 10-то денонощие Русия не е изпращала ракетоносачи на бойни дежурства в Черно море, сочат данните на южното военно окръжие. В Черно море и в Азовско море се намират два патрулни кораба, които не представляват непосредствена заплаха за Украйна.

При своята контраофанзива Украйна не записа сериозен териториален напредък, но успя да вземе контрола над Черно море. В резултат руският Черноморски флот се изтегли към пристанището в Новоросийск, но там няма съоръжения, необходими за товарене на ракетоносачите - те са основно в Севастопол, който е честа мишена за украинските ракети и дронове.

В резултат на предимството в Черно море Украйна осигури нов път за своя износ и от август насам през него вече са преминали 40 млн. тона товари, съобщи Володимир Зеленски в интервю за CNN.

Заради липсата на снаряди Русия може да спечели сериозен напредък

Липсата на снаряди тревожи Киев, където се опасяват, че руснаците ще успеят да натрупат сериозни тактически победи. Пред Bloomberg чиновници коментират, че руснаците в момента трябва да решат дали да се възползват от набраната инерция и да продължат щурма си след падането на Авдиевка, или да направят пауза и да се подготвят за по-мащабна атака през лятото.

В момента бойните действия запазват интензитета си около Авдиевка - към Орливка, Бердичи и Тоненки. От ВСУ съобщават, че руските атаки са на "вълни", използвайки много ограничен брой бронирана техника. За украинската защита опазването на Орливка е от съществено тактическо значение, пишат анализаторите от украинския Център за отбранителни стратегии (CDS). Отстъплението ще даде сериозно предимство около коксовия завод в Авдиевка и възможност за продължаване на  настъплението в западна посока.

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 736-я ден от началото на пълномащабната война е видно, че направленията около Авдиевка и Новопавловка остават най-горещите точки от фронта. Военните съобщават за 25 отблъснати атаки към Орливка, Бердичи, Тоненки, Первомайски и Невелски. При Новопавловка (след Маринка) са отблъснати 30 атаки - към Краснохоривка, Хеорхивка, Победа и Новомихайловка. 

По останалите линии битките са позиционни и има известно забавяне на интензивността. Като цяло са отчетени 83 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Олаф Шолц се страхува накъде могат да полетят германските ракети Taurus

Германският канцлер Олаф Шолц има опасения как Украйна ще използва германските ракети Taurus. "Това е ракета с обсег на действие от 500 км и ако се използва неправилно, може да достигне до конкретна цел някъде в Москва", каза той, цитиран от Tagesschau.

Според него Франция и Великобритания имат механизъм да следят къде попадат техните далекобойни ракети. За да се случи същото, Германия трябва да изпрати свои войници в Украйна, което е недопустимо за Берлин.

Неговите думи относно присъствие на чужди военни в Украйна пред Бундестага преди ден предизвикаха напрежение в Германия и във Великобритания, където смятат, че по този начин германският канцлер издава класифицирана информация. На въпрос на The Telegraph от Министерството на отбраната на Великобритания отговарят, че в Украйна има "малък брой" британски военни, които работят основно за обучение на военни медици.

Опозицията в Германия смята, че с изказването си Шолц е опитал да отклони вниманието, че Берлин не предоставя важно за Украйна оръжие, а Русия определено ще използва думите му в своята информационна война. Шолц обаче е категоричен, че Германия в момента е водещ доставчик на оръжия за Украйна и ако САЩ се оттеглят, то много държави ще трябва да увеличат доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 месеца
Жужо да престане да се *** и за използването дори на един Таурус да отговори с ТЯО. Така или иначе, до термоядрена война ще се стигне. Защо да чака да му съсипят половината държава? ТИЯ освен от тояга, не разбират от нищо друго. С тях само лабут до поцапване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
bigiadri
преди 2 месеца
Тези украинци са големи магьосници. Без флот намалиха съществено руския флот и го направиха за смях.Без авиация свалят руски самолети ,кажи речи всеки ден ,те братушките едва ли ще признаят ,но фактите са си факти. С половин уста след време за всичко признават. Те украинците казаха на руските пилоти преди да излитат да си взимат сбогом ,ама те не вдяват. А руските пилоти не са някакви непалци,сомалийци или от буратия ,те се обучават за време от 3 до 5 години и струват около 3 милиона $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Vayk__
преди 2 месеца
Има увеличение на свалените Су - 34, ясно е че не са по 6-7 на ден, защото най-малко ако се загуби връзка с някой (изчезне от навеждащия радар) другите няма да излизат на мисия докато не се разбере какво е станало и ако е свален докато се открие ПВО установката! ПВО с гаранция е изместена напрдед. Бериевите следят въздушни цели, а не наземни , ценни са да се отблъскват ракетите към Крим и Донбас тук таме някой от останалите украински самолети, ако са успели да го вдигнат във въздуха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
divane13
преди 2 месеца
Преместила, чушки! Киевската пропаганда, няма равна на себе си! Ушанките напреднаха изключително много след падането на авдеевка и за това трябва да има гръмки изявления, на които дори и самите украинци не вярват вече. А инвесторите, добре е да търсите независими потвърждения на информацията, която предоставяте- журналистика му се казва на това...... надявам се, не сте забравили, какво отъждествява тази професия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още