IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в източна Украйна се влошава, докато Русия засилва атаката си

Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский заяви, че страната ще разположи противовъздушна отбрана в най-проблемните зони

14:58 | 13.04.24 г.
Снимка: Chris McGrath/Getty Images
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Ситуацията в източната част на Украйна „се е влошила значително“, като руските части засилват атаките си на фона на топло и сухо време, съобщава Bloomberg, позовавайки се на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский.

Руските сили продължават да напредват по оста Лиман, Бахмут и Покровск, написа Сирский в събота в Telegram. Отговорът на Украйна включва разполагане на противовъздушна отбрана и оръжия за радиоелектронна война в най-проблемните зони, каза той.

Според сайта за следене на войната DeepState войските на Кремъл са превзели Бохдановка, село на километри от следващата им ключова цел в района на Донецк. Украйна твърди, че селото остава под неин контрол.

Бохдановка е на по-малко от 10 км от Часов Яр, който се намира на високо място и се счита за стратегическа точка за отбраната на Украйна в района на запад от Бахмут.

Ако Русия превземе Часов Яр, „те потенциално биха могли да увеличат скоростта на напредване по-дълбоко в Донецка област като част от очаквана лятна офанзива“, казва Роб Лий, старши сътрудник в базирания във Foreign Policy Research Institute, в публикация в социалната мрежа X.

Силите на президента Владимир Путин настъпват в източната част на Украйна, опитвайки се да окупират целия регион Донецк – една от целите на пълномащабната инвазия на Русия, започнала през 2022 г.

След превземането на крепостта Бахмут преди около година и понасянето на тежки жертви в процеса, следващата голяма цел на Русия е Часов Яр, чиято позиция на възвишение го прави решаващ за отбраната на Украйна в региона.

Руските сили се възползват от недостига на Украйна в жива сила и боеприпаси, изострен от продължилото месеци забавяне на одобрението на пакет от военна помощ на САЩ на стойност над 60 млрд. долара.

Военните власти на Украйна и техните западни съюзници са загрижени, че без попълване на войските на Киев и предоставяне на така необходимата помощ отбраната на страната може в крайна сметка да се срине.

Руските войски може да подновят широкомащабна офанзива, първата от 2022 г. насам, това лято, насочена към градовете Харков в далечния североизток и Одеса на черноморското крайбрежие на Украйна, коментираха запознати с въпроса източници пред Bloomberg през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още