IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е Иран до производството на ядрено оръжие?

Според командир от Революционната гвардия Техеран може да преразгледа своята „ядрена доктрина“ заради заплахите от Израел

07:32 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg
Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg

Високопоставен командир от Революционната гвардия на Иран коментира в четвъртък, че Техеран може да преразгледа своята „ядрена доктрина“ заради заплахите от Израел.

Изказването на Ахмад Хахталаб, командир от гвардията, който отговаря за ядрената сигурност, е цитирано от иранската новинарска агенция „Тасним“. Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, има последната дума по ядрената програма на Техеран, за която Западът подозира, че има военни цели.

След като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и западните сили се разпадна през 2018 г. заради налагането на мащабни санкции от страна на тогавашната президентска администрация на Доналд Тръмп в САЩ, Иран разшири и ускори ядрената си програма. Това намали времето, необходимо на страната да изгради ядрена бомба, ако реши, макар и да отрича, че иска това.

Въпросът сега е колко време е нужно на Иран, за да разработи ядрени оръжия, пише Ройтерс.

Изказването на Хахталаб

Иран осъществи атака с дронове и ракети срещу Израел през нощта на 13 и 14 април. Повечето бяха свалени от противовъздушната отбрана на Израел и Тел Авив сега обмисля отговор на нападението, осъществено заради предполагаем израелски удар срещу комплекса на иранското посолство в Дамаск, Сирия, в началото на този месец.

„Заплахите на ционисткия режим (на Израел) срещу ядрените съоръжения на Иран позволяват да преразгледаме нашата ядрена доктрина и да се отклоним от нашите предишни съображения“, коментира Хахталаб.

През 2021 г. тогавашният министър на разузнаването на Иран каза, че западният натиск може да тласне Техеран да търси ядрени оръжия, чието разработване Хаменей забрани с фатва, или религиозен указ, в началото на този век. „Изграждането и складирането на ядрени бомби е погрешно и използването им е харам (религиозно забранено)... Въпреки че имаме ядрена технология, Иран твърдо я избягва“, повтори Хаменей през 2019 г.

Иранското външно министерство не е отговорило на искане на Ройтерс за коментар на изказването на Хахталаб.

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон за съживяване на ядрения пакт са в застой от 2022 г. Споразумението изисква Техеран да приеме ограничения върху ядрената си програма и по-широки инспекции на ООН в замяна на прекратяване на санкциите на ООН, Европейския съюз и САЩ.

Сделката ограничаваше обогатяването на уран в Иран до 3,67%. Рафаел Гроси, ръководител на ядрения надзорен орган на ООН, каза през февруари, че Иран продължава да обогатява уран до 60% чистота, което далеч надхвърля нуждите за невоенна употреба.

„Време за пробив“ – от няколко седмици до няколко дни

Към днешна дата Иран е нарушил всички ключови ограничения на сделката, включително къде, с какви машини и до какво ниво може да обогатява уран, както и колко материал може да складира.

Запасите от обогатен уран на страната, които бяха ограничени до 202,8 кг съгласно сделката, възлизаха на 5,5 тона през февруари, според последния тримесечен доклад на ядрения наблюдател на ООН, който инспектира иранските обогатителни заводи.

Сега Иран обогатява уран до 60% чистота и има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако бъде допълнително обогатен, за две ядрени оръжия, според теоретичното определение на Международната агенция за атомна енергия.

Това означава, че така нареченото "време за пробив" на Иран - времето, което ще му е необходимо, за да произведе достатъчно оръжеен уран за ядрена бомба - е близо до нула, вероятно въпрос на седмици или дни.

Агенцията за атомна енергия вече не може да наблюдава производството и запасите на Иран в цялост, както и не може да извършва внезапни инспекции. Това предизвика спекулации дали Иран може да е създал таен обект за обогатяване, но поне засега няма конкретни индикации за такъв.

Американските разузнавателни агенции и Международната агенция за атомна енергия смятат, че Иран е изпълнявал координирана програма за ядрени оръжия, която е спрял през 2003 г. Техеран е работил върху аспекти на въоръжаването и някои дейности са продължили до 2009 г., според доклад на Агенцията от 2009 г.

Иран отрича някога да е имал програма за ядрени оръжия, въпреки че върховният лидер Али Хаменей каза, че ако иска, световните лидери "няма да могат да ни спрат".

Публичните изявления, направени в Иран относно техническите му възможности за производство на ядрени оръжия, увеличават опасенията за коректността и пълнотата на декларациите за гаранции на страната. Тези изявления включват телевизионно интервю на бившия ирански ядрен ръководител Али Акбар Салехи, в което той изразява доволство от производството на ядрено оръжие, както и че страната знае как да направи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още