IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на Иран е грешка, от която Израел може да извлече изгоди

Нетаняху може да представи случилото се като победа и да отклони вниманието от войната в Газа

17:44 | 14.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според легендата Наполеон Бонапарт е казвал на своите генерали, че не бива да се пречи на врага да направи грешка, пише в коментар анализаторът на Bloomberg Марк Чемпиън. Според него Иран сега ще разбере от първо лице последиците от несъобразвянето с това "златно правило".

Преди атаките от нощта на 13 срещу 14 април Израел беше изпаднал изолация, водещ една трудна за спечелване война с "Хамас". Ударите в Газа и по дипломатическата мисия на Иран в Дамаск му спечелиха доста критики. Но сега премиерът Бенямин Нетаняху има шанса да обърне фокуса и обществената подкрепа в своя полза и да отклони вниманието от войната в Газа и влошаването на ситуацията за живеещите в региона.

За разлика от 7 октомври сега всички атаки са отбити, което определено може да бъде представено като победа и следователно - няма да има вътрешен натиск за отговор, или поне не за нещо повече от символично отразяване.

Иран изстреля повече от 300 ракети и дронове по територията на Израел - първата по мащабите си атака към територията на страната и безпрецедентен тест за системите за отбрана. Но Израел не беше оставен сам - САЩ и съюзниците в региона помогнаха за отразяването на атака.

Според Чемпиън включването на САЩ, Великобритания, Йордания и други арабски държави е потвърдило единството на съюзниците. Анализаторът посочва, че "Хамас" е атакувал, подкрепен от Иран, именно от желанието да спре подкрепата за Израел и особено да блокира процеса по нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия.

Но и Техеран не е имал особен избор при атаката, пише още Марк Чемпиън. Според него иранците са знаели, че голяма част от ракетите ще бъдат свалени, но е трябвало да направят тази "зрелищна атака" в отговор за удара по дипломатическата си мисия в Дамаск.

Израел удари консулството в началото на април, убивайки високопоставени военни от Иранската революционна армия. Сред тях е и организатор на атаката от 7 октомври, заявиха израелските военни след удара. Иран на няколко пъти обеща, че ще има отговор на таза атака. Ударът по консулството е шокиращо нарушение на дипломатическия протокол, но според Чемпиън военните служители са законни цели на Израел.

Анализаторът отбелязва още, че израелската атака не постави началото на война, а Иран направи голяма грешка. Техеран можеше да постигне повече с продължаване на блокадата  в Червено море и допълнително насърчаване на хутите в Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още