IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха възнагражденията на военнослужещите да се повишат с 30%

От 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-ниската длъжност за военнослужещ ще се равнява на средната заплата за страната

11:25 | 19.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува на първо четене увеличения на заплатите в Българската армия. Единодушно, със 195 гласа, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предава БТА.

От 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите.

Общото възнаграждение за най-ниската длъжност за военнослужещ ще се равнява на средната заплата за страната.

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност.

Ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още