IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще трябва да изготви програма за инвестиции в отбраната

Депутатите възложиха на кабинета да изготви финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

20:35 | 31.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди да бъде разпуснато, Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок от три месеца да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година.

Депутатите гласуваха решението, с което възлагат на Министерския съвет изготвянето на програмата със 135 гласа "за", 25 - "против" и 9 - "въздържали се". Народните представители от "Възраждане" гласуваха "против", а депутатите от БСП гласуваха "въздържали се" и "против", предава БГНЕС.

Вносители на проекторешениетоса депутати от ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме промяната", „Български възход“ и ДПС. Целта на този проект за решение е да даде рамката как да се случи неотложното превъоръжаване на Българската армия, особено във влошаваща се международна среда. Решението не спира, нито забавя работата по придобиване на нови способности, а задава рамка как процесът да бъде устойчив във времето, става ясно от мотивите на вносителите.

Предвижда се програмата да включва всички идентифицирани необходими отбранителни способности, които следва да бъдат достигнати до 2032 г. Проектите за реализацията на отбранителни способности, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв. следва да бъдат описани разделно. Проектите за реализация на отбранителни способности, чиято прогнозна стойност не надвишава 100 млн. лв. следва да бъдат обединени по пакети от способности, пише в решението.

В изпълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили Министерският съвет следва да внесе в Народното събрание проекти за инвестиционни разходи за всички отбранителни способности, чиято реализация надвишава 100 млн. лв. (придобиването на отбранителна способност по утвърдени стандарти, в това число боеприпаси, C41 системи (командване, управление, комуникации, компютри и разузнаване), изграждане на прилежащата инфраструктура и т.н.).

Проектите за инвестиционни разходи трябва да включват обхват за придобиване на пълната отбранителна способност, военно-икономически анализ за придобиване, индикативна стойност и примерен график за изпълнение, приоритизация съобразно целите на силите и останалите проекти за реализация на отбранителните способности до 2032 г., възможности за развитие на стратегическо сътрудничество с държави членки на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Решението задължава правителството да предостави финансова рамка, която да осигури освен реализацията на проектите и нормалната поддръжка на придобити и съществуващи способности, както и нормален инвестиционен процес в Министерството на отбраната. Предложената финансова рамка трябва да бъде съобразена с критериите за конвергенция заложени в Договора за функционирането на Европейския съюз (не повече от 3% бюджетен дефицит).

Проектът на решение предвижда бъдещата инвестиционна програма да даде отговор и на въпроса как ще се осъществи модернизацията във формированията, които остават извън предвидените приоритетни проекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още