IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Търговията с оръжие на Русия със Северна Корея нарушава санкциите

По-рано Москва наложи вето на мярка за запазване на мониторингова група, която следи санкциите срещу Северна Корея

13:33 | 17.04.24 г. 1

Постоянният представител на САЩ в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд, търси подкрепа от Южна Корея и Япония. По думите ѝ търговията с оръжие на Русия със Северна Корея нарушава международните санкции и Вашингтон ще търси начини да следи за нарушения, след като Москва наложи вето на мярка за запазване на мониторингова група.

"Не можем да позволим работата на мониторинговата група да се провали", каза тя.

Томас-Грийнфийлд заяви по време на посещението си в Сеул днес, че САЩ ще работят с партньори като Южна Корея и Япония за разработване на варианти както в рамките на ООН, така и извън нея, да се запази работата на експертната група на Съвета за сигурност - орган за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея.

"Не можем да допуснем работата, която експертната група върши, да се провали", каза тя на пресконференция. Изказването бе направено, след като Русия наложи вето миналия месец, което може да доведе до спиране на дейността на групата. Томас-Грийнфийлд обвини Москва и Пхенян в нарушаване на глобалните санкции.

Според нея "Русия вече е нарушила режима на санкции. Те купуват оръжия в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност". Тя добави, че САЩ са загрижени за доставките на оръжия от Иран за Русия. По време на посещението си Томас-Грийнфийлд проведе разговори с високопоставени служители относно алтернативи и начини за разширяване на ролята на експертната група, която наблюдава развитието на ядрените оръжия на Северна Корея от 15 години.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 1 седмица
Вие долни и престъпни сви...не имате право на всичко когато от целият свят събрахте всичко което беше Съветско оръжие и го подарихте на Украйна е нормално. Но Русия , Иран, Китай нямат право само с разрешение и одобрение от вас могат или не могат . Кой дава това право да се разполагате , да се разпореждате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още