IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивша звезда на НБА се бори с изменението на климата с екологичен бетон

Процесът не изисква изгаряне на изкопаеми горива или аналогични емисии от варовика, казват от компанията на Рик Фокс

18:21 | 17.04.24 г.

Циментът има голям принос за изменението на климата. Това разбира и актьорът и бивш баскетболист Рик Фокс, който ръководи стартъп, който се опитва да произвежда бетон без него. Според неотдавнашна оценка на Rhodium Group производството на цимент е причина за около 6% от всички емисии на въглероден диоксид. Фокс иска да направи нещо за тези емисии със своя стартъп Partanna Global Inc. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на компания, която произвежда бетон, като заменят цимента с патентована смес, съдържаща доменна шлака от производството на стомана или материали с подобни свойства, като например вулканична пепел.

Процесът не изисква изгаряне на изкопаеми горива или аналогични емисии от варовика, казват от компанията. След като се втвърди, материалът поглъща част от CO2, което преобръща уравнението на цимента.

Стартъпът на бившата звезда от НБА се конкурира с десетки компании, от утвърдени гиганти до амбициозни начинаещи, които се опитват да изчистят световната бетонна индустрия, която може да достигне 1 трилион долара до 2030 г., според Allied Market Research.

Швейцарският парламент отказва да се присъедини към ръководената от САЩ работната група за санкции срещу Русия и заяви, че сътрудничеството с органа като независима страна е достатъчно.

Комитетът на Групата на седемте има за задача да замразява и конфискува руски активи, които попадат под санкциите, наложени от Европейския съюз и САЩ заради инвазията в Украйна. Досега Швейцария устояваше на натиска да се присъедини официално към работната група.

В сряда законодателите гласуваха със 101 на 80 гласа срещу предложението на Зелената партия, се казва в изявление на парламента. Според законопроекта Швейцария носи специална отговорност за ефективността на санкциите "като пазител на руски активи и основен център на търговията с руски стоки".

Опозицията обяви, че ще внесе искане за вот на недоверие към служебното правителство.

Предложението е на БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане". Така в папката, с която се иска вота, вече има подписи на 67 народни представители. Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", което води до съмнение дали ще може да организира "честни избори".По-рано от БСП и "Възраждане" призоваха президента Румен Радев да смени служебния министър-председател Димитър Главчев и заявиха, че ако това не бъде сторено, ще поискат вот на недоверие към служебния кабинет. Според доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство, обясни доц. Киселова пред БНР.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още