IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian и Lucid продължават да губят много пари от всяка продадена кола

Акциите на Rivian поевтиняха с цели 10% в сряда, докато Lucid паднаха с 14% във вторник

16:30 | 09.05.24 г.

Две от най-големите и известни стартиращи компании за електрически превозни средства - Rivian Automotive и Lucid Group отчетоха по-големи от очакваните загуби, след като загубиха зашеметяваща сума пари за всяко продадено превозно средство.

Поредицата от слаби тримесечни резултати от някогашните обещаващи стартиращи компании за електрически превозни средства тази седмица показаха ясно, че бързото падане на цените на електромобилите ще удари най-тежко по-малките, нерентабилни производители на автомобили.

Акциите на Rivian поевтиняха с цели 10% в сряда, докато Lucid паднаха с 14% във вторник. Двойката е в стабилна низходяща спирала, откакто станаха публични в разцвета на електромобилите по време на ерата на пандемията от Covid-19. Акциите и на двете компании сега се търгуват с повече от 90% под рекордните върхове.

За останалата част от групата на стартиращите в сектора компании картината е поразително сходна. Темпът на растеж на продажбите на EV се забавя от края на миналата година, тъй като групата от ентусиазирани купувачи, които обикновено са първите, които приемат всяка нова технология, е до голяма степен изчерпана.

Масовият потребител е по-предпазлив, чувствителен към настоящите високи разходи по заеми и се тревожи за обикновената логистика на притежаването на EV - като например зараждащата се екосистема за зареждане и бързия спад в стойностите на използваните EV. Дори Илон Мъск от Tesla каза, че в момента компанията е между две големи вълни на растеж. В резултат на това производителите на електромобили се включиха в ценова война в опит да привлекат купувачи, като Tesla е начело.  Коригираната печалба на Tesla е спаднала за три поредни тримесечия на годишна база и анализаторите смятат, че ще падне отново през второто тримесечие.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още