IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори в дялов капитал целят обем от 700 млрд. долара

Азия играе все по-голяма роля в сегмента на дяловите инвестиции, като регионът все по-малко се счита за "развиващ се" пазар

16:02 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Настоящият пазар за привличане на дялови капитали е изключително конкурентен, като към септември 2011 г. по света има около 1700 фонда, които са в процес на набиране на капитал, търсещи общ обем от 700 млрд. долара. Това сочат резултатите от доклад на компанията за пазарни проучвания и анализи Preqin, с който Investor.bg разполага.

Около една трета от всички тях са фонд мениджъри, които се създават за първи път, които целят да наберат общо 165 млрд. долара.

Новите фондове са набрали капитал с общ обем от 23,5 млрд. долара досега през 2011 г., като от компанията отбелязват, че интерес към такива фондове не липсва въпреки затруднените и конкурентни пазарни условия.

Според доклада Азиатско-тихоокеанският регион се превръща във все по-значим фактор в сектора, в резултат на което той вече все по-малко се счита за „развиващ се“ пазар.

С узряването на Азия и други от новите инвестиционни региони се увеличава и броят на фондовете, които се насочват към тези пазари. Затова множество азиатски инвеститори, както и такива от други части на света, създават местни фондове, които привличат капитал и инвестират на един и същи пазар.

Над две трети от интервюираните инвеститори от Азия и тихоокеанския регион (69%) са инвестирали нови капитали през изминалите 12 месеца, което е по-висок дял от сравнителните данни за местните фондове – 64%. Общо 88% от последните смятат да привлекат същия или по-голям обем дялов капитал през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Общо 90% от инвеститорите от азиатските местни фондове имат предпочитания към инвестиции в Азия, близо половината (47%) - в Северна Америка и една трета – в Европа.

Различна е ситуацията при фондовете, инвестиращи на вторичните пазари, болшинството от които предпочитат установени и развити пазари.

Близо 80% от тях изразяват интерес към инвестиции в Европа, 72% - към Северна Америка и 58% - към Азия и останалата част от света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още