IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изпрати в космоса камера с обхват 1 млрд. пиксела

По думите на създателите телескопът е толкова чувствителен, че може да разкрие ширината на човешки косъм от разстояние от 1 000 км

11:38 | 19.12.13 г.
Европа изпрати в космоса камера с обхват 1 млрд. пиксела

Европейската космическа агенция (ЕКА) изпрати оценяваната на 740 млн. евро мисия Gaia, която ще има за цел да изследва милиарди звезди, планети, астероиди и свръхнови, съобщава CNN.

В сърцето на мисията стои камера с обхват на снимане от 1 млрд. пиксела, която ще даде на учените повече информация за произхода и еволюцията на Вселената, и по-специално за нашата галактика.

По този начин камерата на ЕКА се превърна в най-голямото средство за дигитално снимане, изпращано някога в космоса.

Камерата ще картографира както Млечния път, така и други небесни тела, включително галактики и квазари, намиращи се в близост до ръба на наблюдаемата Вселена.

Създателите на камерата от Astrium казват, че телескопът е толкова чувствителен, че може да разкрие ширината на човешки косъм от разстояние от 1 000 км.

Основната цел на мисията е да се изгради триизмерна карта на нашата галактика. Според учените в нашата галактика има най-малко 100 млрд. звезди. В допълнение, Gaia очаква да открие до 10 000 планети извън нашата Слънчева система, както и стотици хиляди астероиди и комети в нея.

Повече по темата в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още