IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще задълбочава търговските връзки с Куба

Преговорите започват в началото на следващия месец

09:25 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Целта на европейските власти е да постигнат финално търговско споразумение с Хавана&nbsp; през 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Целта на европейските власти е да постигнат финално търговско споразумение с Хавана  през 2015 г. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще започне преговори с Куба за задълбочаване на търговските и политически връзки, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Преговорите по т. нар. Двустранно споразумение за политически диалог и сътрудничество се очаква да започнат в началото на следващия месец и ще се фокусират върху засилване на инвестициите и търговията, както и човешките права на Острова на свободата, съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Катрин Аштън.

„Преговорите ще спомогнат за консолидацията на сътрудничеството ни с Куба“, коментира Аштън в изявление.

Тя изтъкна, че правата на човека в карибската страна ще са от ключово значение за бъдещите връзки между ЕС и Куба. „Надявам се, че Куба ще направи каквото е необходимо по отношение на човешките права. Темповете на преговорите ще отразяват и това“, допълва тя.

Целта е да се стигне до финално споразумение през 2015 г.

ЕС ограничи връзките си с Острова на свободата през 1996 г., а през 2003 г. „замрази“ дипломатическите си контакти с Хавана, след като кубинските власти изпратиха 75 дисиденти в затвора. Пет години по-късно, след като затворниците бяха освободени, Брюксел поднови връзките си с Хавана, но някои от бившите комунистически държави в ЕС – най-вече Чехия и Полша, останаха скептични по отношение задълбочаването на политическите и търговски връзки на ЕС с карибската страна.

Въпреки ограничените дипломатически контакти, ЕС е вторият търговски партньор на Куба след Венецуела. Повече от половината държави-членки на ЕС имат двустранни търговски споразумения с Острова на свободата.

Европейците освен това съставляват около една трета от чуждите туристи в Куба, които посещават страната всяка година.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още