IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще се нуждае от още 40 млрд. евро

Еврозоната трябва да е готова да опрости всички лихви по спасителните програми за Атина, според института Bruegel

15:47 | 20.02.14 г.
Гърция ще се нуждае от още 40 млрд. евро

Гърция ще има нужда от трети спасителен пакет на стойност 40 млрд. евро, за да намали дълга си до устойчиви равнища към 2030 г., сочи проучване, цитирано от АП.

Оценката е на базирания в Брюксел институт Bruegel, който смята, че плановете за намаляване на лихвите по спасителните програми на страната и удължаване на сроковете за изплащане на заемите няма да бъдат достатъчни.

Икономистите посочват, че мерките няма да доведат до понижаването на дълга под 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) към 2022 г. Целта на МВФ и еврозоната е гръцкият дълг да падне дори под 110% до 2022 г.

Европейските партньори на Атина и Международният валутен фонд (МВФ) отпуснаха заеми за южната ни съседка на обща стойност 240 млрд. евро, припомня информационната агенция.

Институтът изчислява още, че до 2030 г. Гърция ще трябва да емитира нови облигации на стойност 74 млрд. евро, съобщава Wall Street Journal. Изчислението се базира на презумпцията, че страната ще покрие всички заложени икономически и фискални цели, включително и за първичен излишък.

Без новия спасителен план Гърция ще трябва да постига първичен излишък от поне 3,1% и икономически растеж от поне 3,7% в периода 2022 – 2030 г., както и да заема средства от международните пазари при лихви само с 2 процентни пункта над лихвите за Германия, посочват още икономистите.

Шансовете всички тези условия да се изпълняват едновременно за толкова дълго време са изключително ниски.

Допълнителен заем от 40 млрд. евро за Гърция би могъл да задържи страната извън пазарите до 2030 г., стига тя да поддържа 4% първичен излишък след 2022 г. и да успее да набере 21 млрд. евро от приватизация, посочва се още в доклада.

За да насърчи растежа, Европа трябва да инвестира повече в Гърция и като за начало може да увеличи капитала на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подчертават още от института.

Еврозоната освен това трябва да е готова да опрости всички лихви по спасителните програми за Атина, дори и страната да осъществи обещаните реформи и съкращения на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още