IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и АЦБ обединяват усилия в подкрепа на пазара на секюритизирани дългове

Двете банки настояват за облекчаване на регулациите за активите, виновни за световната финансова криза, в опит да „отпушат“ кредитните потоци в региона

21:38 | 08.04.14 г. 1
ЕЦБ и АЦБ обединяват усилия в подкрепа на пазара на секюритизирани дългове

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) обединяват сили и ще настояват за облекчаването на регулациите за активите, виновни за световната финансова криза, в опит да „отпушат“ кредитните потоци в региона, съобщава FT.

Изпълнителният член на борда на ЕЦБ Ив Мерш съобщи, че централните банки са направили общ анализ и са излезли с общо предложение за промяна на проекта с регулаторни предложения, за който се опасяват, че ще „задуши“ пазарите на секюритизиран дълг в Европа, ако бъде приет.

Двете банки планират да действат на предстоящата среща с Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

„Имаме съгласие по основните насоки на политическата линия, която да предложим. Призоваваме тези, които изготвят правилата, да направят преоценка на положението и да вземат под внимание нашите виждания“, коментира Мерш в Лондон.

Той подчерта, че реформите на пазара на препакетирани дългове, предизвикани заради финансовата криза през 2007-2009 г., , на практика са наказали секюритизацията и продажбата на дългове. По думите му вече е необходим нов подход.

Според Мерш регулаторът на застрахователните дружества и пенсионните фондове също е дал знак, че възприема нов подход при регулаторното третиране на секюритизацията.

Той допълва, че ако не се приемат глобални правила, Европейският съюз (ЕС) трябва да се съобрази със собствените си нужди и да коригира според тях регламентите.

Мерш заяви, че международните регулаторни правила не вземат под внимание факта, че европейските инструменти са с по-добри резултати, отколкото техните американски еквиваленти.

Напоследък ЕЦБ засили подкрепата си за пазара на облигации, обезпечени с активи, заради опасенията около свиването на банковото кредитиране за бизнеса и домакинствата. Европейските емисии облигации, обезпечени с активи, са се свили с 40 на сто през 2013 г. спрямо 2012 г. до 180,9 млрд. евро, сочат данни на Асоциацията за финансовите пазари в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Еххх печатари: Публичния дълг го увеличавате СУПЕР ДОБРЕ според ПЛАНА, ама частния запецна , а? и няма да имате морално право за пред маймуните да им се търси отговорност ако е само вменен чрез Публичния дълг, без достатъчен частен ли... все едно "не ял нищо, пък вече дължи достатъчно" :)))... кога ли всички пари получени като кредит, за нормално (!) функциониране на обществото /+ лихвите за обслужването му като кредит/, ще се изравнят със стойността в същите пари на цената на активите на всички ипотекирани чрез целия дълг маймуни... 20-20 ли .. или преди това :)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още