IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС на евроскептиците

Заради затрудненията на Европа да се измъкне от кризата се очаква ръст на подкрепата за евроскептичните партии, както и за крайнолевите

10:23 | 23.05.14 г.
ЕС на евроскептиците

Крайнодесните, антиевропейски партии е възможно да вземат по-голям от очакваното дял от гласовете на изборите за Европейски парламент (ЕП), които започнаха вчера и ще продължат до 25 май (неделя) включително, пише Ройтерс.

Късно вечерта в неделя се очакват и първите резултати от евровота.

Първи до урните вчера отидоха британците и холандците, припомня агенцията. Евроскептичната Партия на независимоста (UK Independence Party - UKIP) на Найджъл Фараж се очертава като първа или втора сила на европейския вот при избирателна активност от около 36%, сочат оценките от екзит-половете.

Подобни са позициите на партията на Фараж и на местния вот, който се провежда едновременно с европейския. Това би засилило натиска върху премиера Дейвид Камерън да проведе референдума за излизане на Острова от Европейския съюз (ЕС) и да затегне контрола върху имиграцията.

Партията на свободата на Геерт Вилдерс в Холандия се очертава да е на трето място с над 12% от вота, което веднага се изтълкува като колосална загуба от ляво- и дясноцентристките партии. „Всеки имаше възможност да гласува за Европейски парламент и е очевидно, че Холандия избра Европа“, коментира лидерът на демократите Александер Пехтолд, цитиран от Deutsche Welle.

Все пак очакванията за представянето на партията на Вилдерс бяха значително по-високи – около 23% от гласовете. Според медийни публикации той е изгубил подкрепата на част от избирателите си заради последните си расистки коментари. Влияние обаче със сигурност е оказала и слабата избирателна активност – около 37 на сто.

Въпреки общоевропейските усилия за мобилизиране на близо 400-те млн. гласоподаватели, очакванията на социолозите са за по-слаба избирателна активност в сравнение с изборите през 2009 г. (43%).

Заради затрудненията на Европа да се измъкне от кризата, рекордно високата безработица и пренебрежително слабия растеж се очаква значителен ръст на подкрепата за евроскептичните партии, както и за крайнолевите.

От първите избори за Европейски парламент насам избирателната активност непрекъснато намалява. Това е един от факторите, които влияят върху популярността на крайнодесните партии и успеха на основните политически сили.

Все пак се очаква водещите политически формации в Европа да успеят да си осигурят около 70 на сто от гласовете, което би им позволило да продължат да работят заедно по реформите, макар и под огромен натиск от евроскептиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още