IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю се опасява от изгубено десетилетие в Европа

Необходими са решителни действия на националните власти и европейските институции, призова американският финансов министър

22:07 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Джак Лю се опасява от изгубено десетилетие в Европа

САЩ се опасяват от "загубено десетилетие" за икономиката в Европа и призовават ръководителите от региона да действат решително, за да спрат спада в бизнес активността, заяви днес американският финансов министър Джак Лю, цитиран от АФП.

"Светът не може да си позволи едно изгубено десетилетие в Европа. Необходими са решителни действия на националните власти и на другите европейски институции, за да се намали рискът регионът да преживее още по-силен спад", заяви ДжакЛю в реч.

Дни преди срещата на високо равнище на големите сили от Г-20 в Австралия Лю отбеляза, че "статуквото в Европа" не е позволило да бъдат постигнати целите за силен и траен растеж, определени от международната общност в началото на 2014 г.

През февруари индустриализираните държави и страните с развиващи се пазарни икономики от Г-20 си поставиха задачата да увеличат световното богатство с 2% през идните пет години, припомня АФП.

"Световната икономика не може да чака САЩ да бележат достатъчен напредък, който да компенсира нарастващата слабост на основните световни икономики", заяви още Лю.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още