IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Възстановяването на петрола ще отнеме време

Можем да гадаем къде е дъното, но се увеличават признаците, че тенденцията ще се обърне, сочи доклад на Международната агенция по енергетика

15:51 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола може да продължат да падат и възстановяването може да отнеме известно време. Това може да стане въпреки увеличаващите се сигнали, че низходящата тенденция ще спре, най-вероятно през втората половина на тази година заради намаляването на ръста на северноамериканския добив, заяви днес Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

Цената на суровия петрол отбеляза спад с близо 60% за последните 6 месеца, като и двата световни бенчмарка за суров петрол се търгуват при цена под 50 долара за барел. Причината за това е висококачественият лек петрол от САЩ и Канада, който надмина търсенето във време на забавящ се световен икономически ръст.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не намалява своя добив въпреки краха на цените.

“Къде ще бъде дъното е нещо, за което всеки може да гадае. Но разпродажбата има въздействие. Възстановяване на цената може да не се случи веднага, но признаците стават все повече, че тенденцията ще се обърне“, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя месечен доклад.

МАЕ, която координира енергийните политики на индустриалните страни, заяви, че по-ниските цени рано или късно ще започнат да намаляват предлагането и да увеличат търсенето.

„Най-лесно видимите резултати от цената са на фронта на доставките. Плановете за увеличаване на разходите бяха първите жертви на краха на пазара. Компаниите орязват своите бюджети, отлагат или отказват нови проекти, като се опитват да извадят най-много от работещите в момента полета“, продължава докладът.

Агенцията намали прогнозата си за ръста на производството на страните извън ОПЕК с 350 000 барела на ден до 950 000 барела на ден спрямо рекордния ръст от 1,9 млн. барела на ден през 2014 г.

МАЕ намали прогнозите си за ръст на добива в Канада и САЩ със съответно 95 000 барела на ден и 80 000 барела на ден. За Колумбия прогнозата е за 175 000 барела на ден по-малко, а за Русия – с 30 000 барела по-малко.

Агенцията заяви, че ръстът на добива не се забавя по-бързо в Северна Америка, тъй като голяма част от производителите изглежда са добре подготвени за краткосрочни спадове на цените.

Намалените ревизии на ръста на доставките на страни извън ОПЕК означава търсенето на петрол от ОПЕК да достигне средо 29,8 млн. барела на ден през втората половина на 2015 г. Това е малко под официалната цел на ОПЕК от 30 млн. барела на ден за 2015 г.

За цялата година МЕА повиши прогнозата си за търсенето на суров петрол от ОПЕК с 300 000 барела на ден до 29,2 млн. барела на ден, което все още е значително под добива от декември от 30,48 млн. Добивът на ОПЕК от декември бе подпомогнат от иракския добив, който достигна 35-годишен връх, а саудитските запаси останаха стабилни.

По отношение на търсенето МАЕ заяви, че признаците за реакция на ниските цени остават малко. „С изключение на няколко случая, като САЩ, по-ниските цени не изглежда да са стимулирали търсенето засега“.

Това е защото основните ползи от по-ниските цени – увеличени приходи на домакинствата и намалените разходи за индустрията, като цяло бяха неутрализирани от слабите икономически условия. Те от своя страна бяха сред основните причини за спада на цените, заяви МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още