IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 20 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:04 | 20.04.15 г.
Акцентите в бизнеса на 20 април

В България

Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че очаква предвижданите пенсионни промени да бъдат подкрепени и от опозицията. Според него по-значително увеличение на пенсиите обаче може да има само ако бюджетът на НОИ стане по-автономен.

Докато южното ни Черноморие се разкъсва от скандали заради строителни дейности, Министерството на енергетиката реши да пусне конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“. Издадените разрешения ще бъдат за петгодишен срок, като се очаква титулярите да бъдат избрани в началото на есента.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви конкурс за продажбата на военния завод „НИТИ“ в Казанлък. Минималната конкурсна цена е 3,6 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 27 май.

Въпреки прогнозите на НСИ за свиване на инвестициите с 30% тази година, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не очаква такъв спад заради очакваните близо 3 млрд. евро разплащания от програмния период 2007-2013.

Очаква се работните места за ръководители на полети у нас да се увеличат с между 40% и 60%, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Плановете се дължат на прогнозата за ръст на въздушния трафик над България с отварянето на новото летище в Истанбул.

По света

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley отчете 60% ръст на тримесечната печалба, а нетната й печалба достигна 2,31 млрд. долара. Междувременно банката е в преговори да плати около 500 млн. долара по обвинение, че е подвела инвеститорите си по време на финансовата криза.

В опит да възстанови икономиката си Русия реши да последва примера на Китай и да потърси възможности за бизнес в Африка. Държавата се насочва към държавни проекти за добив на петрол и платина в Уганда и Зимбабве на обща стойност 7 млрд. долара.

Азиатските пазари отбелязаха негативна тенденция в понеделник, след като централната банка на Китай намали изискванията за банковите резерви по кредитите през уикенда.

Deutsche Bank явно също ще се присъедини към други световни банки, които водят политики на преструктуриране в отговор на свиващите се пазари след финансовата криза. Германската банка се подготвя да се раздели с операциите на дребно на Postbank през следващите няколко месеца.

Светлина в края на тунела се вижда в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори. Въпреки това разговорите трябва да бъдат ускорени, за да се стигне до споразумение преди финансовите средства на Гърция да свършат.

Благодарение на споразумението за изграждане на „Турски поток“ Гърция се надява да получи до 5 млрд. евро предплата. Означава ли това, че проектът ще се превърне в гръцки?

На борсата

В началото на сесията на Българската фондова борса индексите отбелязаха повишаване. Дали положителната тенденция е продължила, разберете тук.

Препоръчваме

Само преди две седмици Q&A платформа Stack Overflow заяви, че българските програмисти имат най-добрата репутация в света. Дали това също е причина в бъдеще България да се превърне в Силициевата долина на Европа, прочетете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още