IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси отбелязаха спад в началото на седмицата

Новите изисквания за банкови резерви на Китай повлияха на движението на пазара

14:12 | 20.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

След като централната банка на Китай намали изискванията за банковите резерви по кредитите за всички банки със 100 базисни пункта през уикенда, азиатските пазари отбелязаха негативна тенденция в понеделник. По-голямото от очакваното понижение от Китайската централна банка е второто от началото на годината, с което най-голяма икономика на континента се опитва да се справи с по-слабия си икономически растеж.

Основните американски индекси завършиха с рязък спад през изминалата седмица, след като инвеститорите избягваха рисковете на фона на новите търговски регулации в Китай и подновените притеснения за парична криза в Гърция.

Основните борсови измерители отбелязаха най-лошата си седмица от три седмици насам, затваряйки със спад около 1% за седмицата. В петък Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се свиха с по 1,5%, докато S&P 500 се понижи с 1,1 на сто.

След като се колебаеше между печалбата и загубата от самото начало, китайският Shanghai Composite затвори със спад от 1,6%. Шанхайската борса достигна най-високите си стойности за последните седем години до 4 356 пункта по-рано през деня.

Индексите на банкови институции също отчетоха спад. Акциите на Agricultural Bank of China се обезцениха с 2% докато най-големите кредитори на континента Industrial and Commercial Bank of China и China Construction Bank се понижиха с повече от 3,7% и 4,7% съответно. Брокерските посредници също понесоха удари. China Merchants Securities и Founder Securities се сринаха съответно с 6,7% и 5,5%.

В Хонконг индексът Hang Seng падна с 2%, с което отчете най-голямата си загуба за последните четири месеца.

В Япония Nikkei 225 също отбеляза понижение, след като петъчните сътресения в акциите на световно ниво компенсираха въздействието на последните смекчаващи действия на Китай в икономиката си.

Автомобилните производители също отбелязаха спад в следобедната сесия. Honda загуби 1,2% докато Toyota Motor and Suzuki Motor паднаха с по 0,4%. Единствено акциите на Nissan се качиха с 1,1%.

Panasonic скочиха с 2 на сто, след като бизнес ежедневникът Nikkei съобщи, че нетната му печалба вероятно ще се повиши със 70% до близо 200 млрд. йени.

Индексът на ANA Holdings остана непроменен, след като през уикенда Reuters съобщи, че компанията ще помогне на фалиралия местен бюджетен превозвач Skymark Airlines като откупи дял от по-малко от 20%. Авиолиниите бяха отписани от Tokyo Stock Exchange на 1 март.

На фона на всеобхватния спад, в понеделник австралийският индекс ASX 200 приключи с най-ниските си стойности за последните три седмици, понижавайки се с 0,8%. National Australia Bank също претърпя загуба от 1 на сто. Минната компания Fortescue Metals се качи с 1%, но Rio Tinto и BHP Billiton отбелязаха загуби съответно с 0,8% и 0,5% след опасенията за спад в цените на желязната руда. Книжата на Evolution Mining затвориха с 1,6% по-ниско след новината, че производителят на злато ще се слее с La Mancha Resources.

В Южна Корея индексът KOSPI затвори с минимално повишение от 0,2%, с което отбеляза покачване за седма поредна сесия. При технологичните компании акциите на Samsung Electronics паднаха с 1,4%, но за сметка на това тези на Hyundai Motor и KB Financial Group се повишиха съответно с 2,7% и 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още