IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как капиталовият контрол промени гърците

Според местни медии разплащанията с карта могат да допринесат за допълнителни приходи в хазната от над 5 млрд. евро

13:48 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Как капиталовият контрол промени гърците

Реакциите на търговците

В отговор на повишената употреба, гръцкият бизнес реагира бързо и започна да внедрява POS терминали за приемане на карти. Търсенето от страна на застрахователния сектор също нараства – брокерите ще бъдат оборудвани с мобилни POS терминали (mPOS), за да приемат картови разплащания чрез смартфони. Няколко таксиметрови организации искат да оборудват шофьорите си с mPOS, като става дума за няколко хиляди таксита.

В същото време, банките започнаха да предлагат нови платежни услуги за бизнеса. Съвсем наскоро някои от най-големите гръцки банки взеха окончателно решение да предложат на клиентите си V.me – дигиталния портфейл на Visa, като ще направят услугата достъпна до 80% от целия пазар, съобщават от компанията.

Според Никос Кабанопулос най-голямата полза от това е за гръцката икономика, защото широката употреба на дебитни и кредитни карти е ефективно средство за борба със сивата икономика и укриването на данъци. По данни на консултантската компания A.T. Kearney от 2013 г. размерът на гръцката сива икономика надхвърля 43 млрд. евро, които съставляват 24% от БВП на страната.

Според гръцки медии разплащанията с карта могат да допринесат за допълнителни приходи в хазната в размер на повече от 5 млрд. евро.

Какви са уроците

В нормални условия процесът, при който държавите преминават от икономика на разплащанията в брой към система на електронни разплащания, отнема много време и преминава бавно. Във Великобритания например периодът на навлизане на безконтактните разплащания в масова употреба отне близо десет години. Гърция, от друга страна, е нагледен пример как такъв тип трансформация може да се случи само за 10 седмици, анализира финансистът.

Електронните разплащания позволяват на потребителите да купуват от каквото се нуждаят, когато пожелаят. Помагат на бизнеса и банките да увеличат приходите си и да намалят разходите си. Тяхното значение за правителството е по-малко укриване на данъци, повече приходи от събирането на задължения и намаляване на размера на сивата икономика, допълва Кабанопулос.

"В Гърция наблюдаваме началото на благоприятен процес. Потребителите се обръщат към картовите разплащания, което принуждава банките и бизнеса да направят същото. Веднъж започнал, този процес набира скорост и инерция", коментира финансистът. По думите му това разсейва мита, че потребителите, бизнесът и обществото разчитат на парите в брой, за да функционират. Оценката му е, че 10 на сто от сивата икономика може да бъде отстранена чрез употребата на електронните разплащания.

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още