IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как капиталовият контрол промени гърците

Според местни медии разплащанията с карта могат да допринесат за допълнителни приходи в хазната от над 5 млрд. евро

13:48 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Как капиталовият контрол промени гърците

Парите в брой винаги са били предпочитан метод за плащане в Гърция. След затварянето на банките обаче и наложеният дневен лимит за теглене на пари от банкомат ситуацията драматично се променя. Така международната компания за картови разплащания Visa само за две седмици от началото на капиталовия контрол отчита ръст в плащанията с нейни карти от 135 на сто. Данните са за периода 29 юни - 12 юли и са сравнени с двете предходни седмици.

В този случай с картите е плащано всичко - от храна до бензин.  През миналата година в Гърция 1 от всеки 33 евро е изхарчено с карти Visa, докато средното ниво за Европа е 1 от всеки 6 евро. По време на банковата ваканция, когато гръцкото правителство наложи капиталов контрол, за да ограничи тегленето на пари в брой, системата за електронни разплащания продължи да приема картови разплащания в точките на продажба (POS) – магазини, ресторанти и т.н., казва Никос Кабанопулос, генерален мениджър на Visa Европа за Гърция, Кипър и България, за ситуацията в южната ни съседка и ефекта от налагането на капиталовия контрол върху употребата на електронни разплащания.

Той посочва също, че този трицифрен ръст се измерва в допълнителен потребителски разход в размер на 50 млн. евро. Данните се отнасят за покупки, осъществени лице-в-лице на POS терминал в периода 15 юни – 12 юли 2015. Използван е броят на трансакциите вместо общата им стойност, за да се избегнат грешки заради ценови колебания. Увеличението при покупките за хранителни стоки е най-високо – 234%, за лекарства – 206%, докато трансакциите за бензин нарастват със 193%. 

От компанията посочват, че промяната в поведението при разплащане на гърците през посочения период се влияе в голяма степен от съпътстващите политически събития, което е наблюдавано и в други подобни периоди. Най-голям ръст в картовите разплащания е отбелязан на 4 юли – деня преди референдума, когато гърците правят над 163 хил. трансакции, или 235% повече отколкото на същия ден година по-рано.

Подобна активност има и в дните на финалните преговори около спасителния план за страната – 9, 10 и 11 юли. На 14 юли, деня преди гръцкото правителство да гласува ревизирания спасителен план, трансакциите с този вид банкови карти са 130 хил. в сравнение с 58 хил. година по-рано. В неделя, 19 юли, преди гръцките банки отново да отворят и също работен ден за магазините, гръцките потребители направиха 56 хил. трансакции, почти двойно повече от предходните две недели, когато магазините са били затворени.

Броят на активните дебитни карти Visa в Гърция се е удвоил през юли в сравнение с предходните три месеца. В допълнение, около 500 хил. карти са издадени в седмиците след въвеждането на капиталовия контрол, според Асоциацията на гръцките банки, цитирана от в. "Катимерини", като същевременно самите банки отчитат значително увеличение в заявленията за издаване на карти.

Предполага се, че това се дължи на многото пенсионери, които до този момент са разчитали само на своите банкови книжки, а сега им се налага да използват карти на банкомати и POS терминали. Според наскоро проведено проучване на Атинския университет по икономика върху електронната търговия, плащанията чрез наложен платеж намаляват от 38% до едва 10% преди капиталовия контрол, докато разплащанията с дебитни и кредитни карти нарастват до 75% от всички плащания.

Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още