IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

$150 хил. глоба за теглене на музика от интернет

12:03 | 26.06.03 г.
Автор - снимка
Създател
$150 хил. глоба за теглене на музика от интернет
Американската звукозаписна индустрия ще подвежда под съдебна отговорност хора, които теглят и разменят нелегално музика чрез интернет.

Асоциацията на американската звукозаписна индустрия (RIAA) обяви, че започва събирането на доказателствен материал за съдебно дирене срещу потребители на софтуер за сваляне на музика online, като Kazaa и Morpheus. От RIAA заявиха, че щом съберат достатъчно доказателства ще повдигнат искове и съдебни дела за 150 000 долара за всяко отделно нарушение на авторските права. Първите дела се очакват да бъдат заведени след най-много 2 месеца.

От Асоциацията са категорични, че продажбите им търпят сериозен спад заради различни програми за сваляне и размяна на музика, филми и други файлове през мрежата.

Намеренията на RIAA предизвика остри реакции от страна на собственици на сайтове и програми за сваляне на музика. Според тях е пълно безумие да съдиш толкова много хора за избора който правят.

От RIAA, чийто членове са мастодонтите в музикалния бизнес - AOL Time Warner, Vivendi Universal, Sony, Bertelsmann и EMI обявиха обаче, че предмет на съдебно преследване ще бъдат тези потребители, които свалят и обменят огромни количества музика online.

2.6 млрд. песни, филми и други файлове се теглят нелегално месечно, сочат данните на RIAA.

Решението на американската звукозаписна индустрия може да стане повратна точка в дългата битка срещу тегленето и обмяната на файлове online.

Предишните съдебни дела атакуваха уебсайтове като Napster, който беше пионерът в тегленето на музика online. Сайтът бе затворен, след шумен процес и протести от страна на звукозаписната индустрия.

Сега за пръв път ще бъдат повдигани искове срещу отделни лица, което е своебразен прецедент.

Причина за новият подход при борбата с нелегалния обмен на файлове е може би провала на RIAA миналия месец да затвори популярните мрежи за сваляне на музика Grokster и Morpheus. Съдът не постанови тяхното затваряне с обяснението, че двете фирми не могат да контролират какво се прехвърля и обменя по техните системи.

RIAA ще бъде улеснена намирането на доказателства срещу нарушителите на авторски права, след като миналия месец четирима студенти бяха заловени с помощта на техния интернет провайдер при тегленето и прехвърлянето на големи количества музикални файлове. Четиримата нарушители се съгласиха да заплатят глоба и до процес не се стигна.

Все пак от RIAA посочват и спасителен изход за нарушители. Тези които искат да избегнат съдебното обвинение трябва да блокират адреса на техните хард дискове, за да спре обмяната на файлове и да деинсталират софтуера за теглене и обмен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още