IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:36 | 09.09.15 г.
Акцентите в бизнеса на 9 септември

В България

В повечето случаи цените на горивата у нас са много разумни, но високите нива на надценка показват, че има дефект на пазара. Затова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе по въпроса, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Отново по отношение на цените в страната, но в друг сектор финансовият министър Владислав Горанов заяви, че цигарите ще поскъпват плавно в следващите години, като ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове. Целта е от началото на 2018 година да се достигне минималният акциз от 90 евро на 1000 къса, което е изискване на Брюксел.

По отношение на цената на тока пък експертът Румен Гълъбинов коментира, че цената на електроенергията у нас се определя не от търсенето, а от предлагането. Той изтъкна, че част от решенията за сектора ще могат да дойдат с отпадането на ролята на НЕК като обществен доставчик и премахването на кръстосаното субсидиране в сектора.

След новината от вчера, че България е отказала въздушен коридор за руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия, външният министър Даниел Митов коментира, че за да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия над българска територия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище.

По все по-горещата тема за бежанската вълна се оказа, че България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

По света

В продължение на темата общо 160 хил. бежанци ще бъдат задължително разпределени в държавите от Европейския съюз, съобщи днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Освен предложените за разселване 40 хил. души, ЕС ще преразпредели още 120 хил. бежанци, които в момента се намират в Италия, Унгария и Гърция, обясни той.

Германският канцлер Ангела Меркел междувременно заяви, че икономиката на еврозоната е в по-добра форма спрямо година по-рано. "Ако погледнем еврозоната като цяло, можем да кажем, че е налице икономическо възстановяване", допълни тя.

За втората по големина икономика в света пък китайският премиер Ли Къцян коментира, че перспективите пред китайската икономика са положителни макар все още да е под негативен натиск. Министър-председателят каза, че Поднебесната империя ще запази основната насока на политиката, но е готова да предприеме изпреварващи корекции.

В света на суровините обаче Европа е зависима повече от вноса на петрол, а не толкова на природен газ и въглища. Доставките на газ обаче имат много по-голяма политическа окраска и това ги прави по-рискови, заяви Елена Палцева от Института по икономики в преход към Стокхолмския университет по време на кръгла маса, посветена на енергийната сигурност в Европа и България.

Организацията на страните износителки на петрол пък уведоми Индонезия, че може отново да се присъедини към престижната група на държавите производителки на петрол. Това може да се случи през декември, за когато е насрочена следващата среща на ОПЕК.

На борсата

Федералният резерв на САЩ рискува да предизвика „паника и смут“ на развиващите се пазари, ако реши да вдигне лихвените проценти на заседанието си през септември. Банката не трябва да натиска спусъка, докато глобалната икономика не стъпи на здрави основи. За това предупреждава главният икономист на Световната банка Каушик Басу.

Препоръчваме

Днес трябва да се проведе дългоочакваното събитие на Apple, на което компанията да представи последните си нововъведения в света на технологиите. Заради иновативността си през миналата година всяка една неизвършена инвестиция в акции на Apple беше най-голямата грешка, която специализираните в американските акции инвеститори биха могли да направят. Кой обаче засенчи акциите на компанията, четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още