IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Цигарите ще поскъпват плавно в следващите години

Бежанската вълна натоварва бюджета, призна финансовият министър

13:10 | 09.09.15 г. 2
Горанов: Цигарите ще поскъпват плавно в следващите години

Цигарите ще поскъпват плавно в следващите години, като ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерския съвет.

Целта е от началото на 2018 година да се достигне минималният акциз от 90 евро на 1000 къса, което е изискване на Брюксел.

Цените на скъпите цигари обаче ще растат по-бързо. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-нискодоходните групи и да премахнем стимулите за търговия с контрабанда, обясни Горанов.

Днес кабинетът прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Горанов уточни, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват за отопление. Затова се предлага пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка. По думите му причината е, че след изписването им като горива за отопление, ги ползвали като моторни горива.

Очакваният ефект за бюджета от мярката е в размер на 71 млн. лева. Ведомствата, които се отопляват по този начин, ще се финансират през разходната част на бюджета. Министърът очаква хазната да бъде натоварена с по-малко от 20 млн. лв., като обясни, че този разход ще нарасне основно в системата на МОН.

С промените в закона се забранява държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса – също мярка срещу контрабандата.

Въвежда се и мярка за прекратяване на практиката от недобросъвестни лица със задължения към Агенция „Митници“ да заобикалят заплащането на дължимото чрез прехвърляне на дружеството-длъжник на безимотни лица и създаване на нови дружества.

По темата за бежанците Владислав Горанов коментира, че бежанската вълна натоварва бюджета. По думите му необходими са много повече ресурси и в „Гранична полиция“, и общо за системата на МВР. Министърът каза, че се водят разговори с МВР и се знае какви допълнителни средства са необходими за „Гранична полиция“ и за Агенцията за бежанците, като част от тях вече са осигурени.

„За радост последствията за България не са в същия мащаб, в който други държави-членки на ЕС срещат“, коментира той.

След като вчера правителството обяви, че ще бъде създадено специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежите за трафик на бежанци, днес Горанов разясни, че то ще е инструмент за по-добра координация и не очаква ангажирането на допълнителен финансов ресурс.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Честито и на Булгартабак и на Пеевски. Все по-скъпо ще е да ги избегнеш, пък ако си свиваш сам цигари и бой ще има. ГЕРБерастката логика с акцизите на горивата не ми се мисли. Никако акции за "скъпи горива" да не бяха правили по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
С две думи, на печелившите - честито. Всички ТЕЦове, който се топли на газ, честито и на него, кой на нафта -честито и на него.. те няма да се финансират през разходната част на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още