IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Шрек 2" дръпна летния боксофис до рекордни приходи от 4 млрд. долара

13:58 | 08.09.04 г.
Автор - снимка
Създател
"Шрек 2" дръпна летния боксофис до рекордни приходи от 4 млрд. долара
”Спайдърмен 2” събра 370 млн. приходи през лятото

Летните приходи от кината в САЩ и Канада достигнаха рекордни нива от почти 4 млрд. долара заради хитове като “Спайдърмен 2” и втората част на “Шрек”.

Лятото е най-силният период за киноиндустрията, като сезонът започва през май и приключва в началото на септември, акумулирайки 40% от продажбите за цялата година.

Продажбите от билети в Северна Америка това лято са скочили до 3.96 млрд. долара, или с 2.1% повече от миналия рекорден летен сезон.

Продължението на историята за симпатичното зелено чудовище Шрек е лидер в летният боксофис с приходи от 436 млн. долара. Филмът е сериозен успех за студиото на Спилбърг DreamWorks в момент, когато подготвя листване на борсата.

Освен с най-касовия филм за лятото DreamWorks спечели и битката по приходи с другите филмови студия с общ сбор от 686.5 млн. долара, пред конкуренцията от 20th Century Fox, които събраха 601.9 млн. долара.

Хитът на Sony “Спайдърмен 2” е вторият най-касов филм това лято с приходи от 370 млн. долара.

Fox обаче е с най-много филми в летния топ 10. Там са пролетният хит “На утрешния ден” с потресаващи ефекти и история и 186 млн. долара приходи през летния сезон, както и научнофантастичният “Аз, роботът” събрал 142 млн. долара, в който звезда е Уил Смит, а продукцията е направена по едноименната класиката на Айзък Азимов.

Въпреки критиките супер продукцията на Warner Bros “Жената котка” с Холи Бери и секс легендата Шарън Стоун е третият най-касов филм за лятото.

Сред хитовете на Warner са “Хари Потър и затворникът от Азкабан”, както и мегапродукцията с Брад Пит “Троя”, която в САЩ и Канада събра “едва” 133 млн. долара, но пък обра каймака в чужбина, където достигна касов сбор от 358 млн. долара.

Сред изненадите са независимият и скандален филм на Майкъл Мур “9/11 по Фаренхайт”, който разби рекордите за приходи от документална продукция. Лентата, която е яростна критика на политиката на президента Джордж Буш след 11 септември, събра рекордните 118 млн. долара.

Касов рекордьор е и филмът “Страсти Христови” на Мел Гибсън, който също предизвика огромни скандали за интерпретацията на образа на Спасителя, която според някои еврейски организации е антисемитска.

На всичкото отгоре актьорите говорят на арамейски (изчезнал вече език) и латински филмът е със субтитри – нещо което по принцип изважда който и да е филм от борбата за титлата “касов разбивач” в САЩ и Канада.

Филмът всъщност е на второ място по приходи за годината след “Шрек 2” със събрани общо 370 млн. долара, но тъй като излезе по-рано по кината, е по-надолу в класацията на летните хитове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още