IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на Юкос оценени на минимум 15 млрд. долара

16:50 | 27.09.04 г.
Автор - снимка
Създател
Активите на Юкос оценени на минимум 15 млрд. долара
Активите на петролната компания Юкос трябва да бъдат продадени за не по-малко от 15 млрд. долара, заяви руският министър на енергетиката Иван Матеров.

Продажбата на активите ще е “нормалното развитие на процеса”, допълва още министърът.

Международната банка Dresdner Kleinwort Wasserstein трябва да изчисли стойността на Юганснефтегаз, основният филиал на Юкос, за да може продажбата му да покрие дълговете на компанията. Очаква се оценката да бъде дадена в края на месеца.

Юганснефтегаз извлича 60% от петрола на Юкос, като резервите възлизат на 30 млрд. долара. В същото време държавата иска от компанията изплащане на просрочени дългове в размер на 7,5 млрд. долара за 2000 и 2001 г.

Президентът Владимир Путин уточни предната седмица, че държавата не иска Юкос да стане държавна собственост. Той обаче допълни, че ако активите на компанията бъдат продадени, всякакви компании, в това число и държавни, ще имат право да участват в търга.

Президентът не уточни дали чужди компании ще имат право на участие в продажбата.

Според анализатори Газпром, който трябва да закупи държавната компания Роснефт, е добър купувач на Юганснефтегаз, но директорът на газовия гигант каза, че не проявява интерес към активите на Юкос.

Друг вероятен купувач е Сургутнефтегаз.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още