IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани консумацията на бира на обществени места

15:24 | 29.09.04 г.
Автор - снимка
Създател
Русия забрани консумацията на бира на обществени места
Забраната може да причини загуби на местните пивовари за между 1,2 и 1,65 млрд. долара

Руският парламент гласува на първо четене промени в закона за ограничения на продажбата на дребно и консумацията на бира на обществени места, като според одобрените поправки в Русия вече ще е разрешено да се пие бира само вкъщи или на организирани тържества, на които е получено позволение за продажба на наливно пиво, съобщи вестник Правда.

Законът обаче предстои да се усъвършенства, тъй като засега според депутатите в него съществуват няколко неясноти. Така например не се разбира дали е позволена консумацията на обществени места на бира в бутилка, опакована с хартия, или пък от пластмасова бутилка, каквато практика има в САЩ.

Записаната формулировка “продажба на наливна бира” също не е достатъчно ясна, защото се оказва, че баровете и ресторантите, сервиращи бутилирана бира, се оказват под ударите на закона.

Освен това в проектозакона не се споменава нищо за безалкохолната бира, която излиза, че спокойно може да се пие на обществени места.

Според изчисления на експерти в бранша над 30% от продажбите на бира в страната се генерират от предлаганото на обществени места пиво. Ето защо пивоварите са застрашени да претърпят загуби от между 1,2 и 1,65 млрд. долара при спазване на новите изисквания.

Парламентът вече забрани рекламите на пенливата течност по националната телевизия. От 5 септември влезе в сила законът, според който между 7 и 22 часа не могат да бъдат излъчвани реклами на бира, като освен това при промотирането на напитката е забранено да се казва, че “утолява жаждата”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още