IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM продаде компютърното си подразделение на Lenovo за $1,25 млрд.

09:31 | 08.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
IBM продаде компютърното си подразделение  на Lenovo за $1,25 млрд.
International Business Machines (IBM) обяви, че е продал във вторник активите си в областта на персоналните компютри на китайската компания Lenovo Group, най-големият китайски производител на компютри, за 1,25 млрд. долара.

Операцията ще даде началото на сформирането на третата по големина в световен мащаб компания за PC-та, след Dell и Hewlett-Packard.

Lenovo ще плати на американската компания 650 млн. долара кеш и 600 млн. долара под формата на акции, като освен това ще поеме и 500 млн. долара задължения на IBM. След операцията по прехвърлянето американският IT гигант ще притежава 18,9% от капитала на Lenovo.

Китайската компания поема и 10 000 служители на IBM, от които 2 300 работят в САЩ, а останалите на територията на Китай.

На 3 декември 2004 г. International Business Machines (IBM) обяви за продажба активите си в областта на персоналните компютри, като тогава се очакваше операцията да донесе на компанията между един и два милиарда долара.

Още тогава Lenovo Group, както и още една компания, преговaряха с IBM за извършване на сделката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още