IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия конкурира световните авиостроители с единен самолетен консорциум

16:14 | 20.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Русия конкурира световните авиостроители с единен самолетен консорциум
Руското правителство реши да събере основните си конструктори на граждански и военни самолети в един консорциум, който да конкурира западните компании, съобщават от пресцентъра на руското правителство.

Новата компания, наречена Обединена въздушна национална компания, ще обединява заводите Туполев, Илюшин, Сукхой, Иркут, Яковлев и МИГ, уточнява премиерът Михаил Фрадков, цитиран в съобщението.

Според руския всекидневник Комерсан само такова сливане ще успее да привлече като инвестиции необходимите 2,9 млрд. долара, за да бъдат приключени текущите проекти. Целта е новият руски конструктор да заеме световен пазарен дял от 10%.

Новият консорциум, в който държавата ще притежава 51% от акциите, трябва да започне да функционира от юли 2005 г.

Бъдещите партньори обаче са доста скептично настроени относно точната дата на стартиране на бъдещия монополист, което трябва да бъде предшествано от преструктурирането на заводите и превръщането им в акционерни дружества, което ще отнеме поне една година.

Не всички конструктори одобряват проекта или се показват сдържани, като например бившият изпълнителен директор на МИГ Валери Торианин.

След сливането “руските конструктори ще трябва да се откажат от търговските си марки, с които са известни в цял свят”, пише още вестникът.

Руското самолетно производство се опитва да излезе от кризата още след разпадането на СССР - секторът, който тогава беше един от най-силните за съветската икономика, като в края на 80-те години годишно са се произвеждали между 250 и 300 граждански самолета. През изминалата година те са били едва десет, коментира Комерсан.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още