IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският телеком SBC придобива ATT за 16 млрд. долара

10:52 | 01.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Американският телеком SBC придобива ATT за 16 млрд. долара
Американският телекомуникационен оператор SBC плати днес 16 млрд. долара за закупуването на ATT. С това се създаде мега оператор, специализиран във високоскоростния интернет, оспорващ си с конкурента Verizon лидерското място в сектора в САЩ. Сделката ще даде началото на оператор, предлагащ най-новите телекомуникационни услуги, свързани с високоскоростния интернет като интернет телевизия и телефония, наречени Voice over Internet Protocol (VoIP).

Очаква се бъдещият гигант да стартира дейността си през първото шестмесечие на 2006 г. след одобрението на антимонополните власти и на акционерите.

SBC-ATT ще се управлява от изпълнителния директор на SBC - Едуард Уайтакър. Директорът на ATT Дейвид Дорман пък ще бъде втори в йерархията.

Поглъщането на ATT ще даде достъп на втората по големина телекомуникационна компания в САЩ SBC до голям брой правителствени и корпоративни клиенти, независимо от не особено доброто представяне на компанията през последните години.

ATT обаче все още разполага с близо 30 млн. потребители на далекосъобщителни услуги, докато SBC има 50 млн., които са съсредоточени основно в южните и централнозападните щати на страната.

Вчера акциите на ATT завършиха с 2,6% надолу до 19,19 долара за брой, а тези на SBC се покачиха с 0,6% до 23,76 долара.

Преговорите за закупуване на ATT бяха обявени още миналата седмица, като тогава се очакваше сделката да е на стойност минимум 15 млрд. долара според New York Times и Wall Street Journal.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още