IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FED повиши щатските лихви за шести пореден път до 2,5%

08:58 | 03.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
FED повиши щатските лихви за шести пореден път до 2,5%
Федералният резерв на САЩ (FED) повиши в сряда краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта. Това е шестото поредно увеличение от средата на месец юни миналата година, с което равнището на федералната лихва стана 2,5% на годишна база.

В кратко изявление след приключването на обичайната си двудневна среща от FED заявиха още, че по-нататъшното увеличение на лихвите най-вероятно ще продължава да е „умерено”, каквато бе и позицията на Резерва в досегашните му изявления относно лихвените равнища.

Това навежда анализаторите на мисълта, че ще станем свидетели на поредно повишение с 25 базисни пункта на предстоящата през март среща на FED.

“Щатската икономика продължава да се развива и да нараства с умерени темпове, като се усеща и постепенно подобрение в пазара на труда. Инфлацията, която се следи отблизо, е в границите на приемливите норми независимо от високите енергийни цени”, заявиха още от Федералния резерв.

За цялата 2004 г. инфлацията в най-голямата световна икономика е в размер на 3.3%, което е и най-високото й ниво от 2000 г. насам. Ръстът на БВП на САЩ през изминалата година е в размер на 4.4%, а за настоящата 2005 г. икономистите предвиждат растеж от 3.5 на сто.

Забавянето на растежа на щатската икономика ще окаже въздействие и върху пазара на труда, който ще забави темповете на нарастване на новосъздаваните работни места, предричат още икономисти.

През 2004 г. бяха добавени сумарно 2.2 млн. нови работни места, което бе и първото годишно повишение за последните три години.

Повече яснота относно развитието на пазара на труда ще се внесе след изнасянето на данните за новосъздадените работни места през първия месец на настоящата година, които ще бъдат оповестени в петък и най-вероятно ще окажат сериозно влияние върху движението на щатските индекси.

Повишението на краткосрочната лихва отговори на широките очаквания на анализаторите за повишение на лихвата с 25 базисни пункта и не оказа никакъв сериозен ефект, както на фондовите пазари, така и на нивото на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото се търгува към момента малко над психологическата граница от 1.3000 на нива около 1.3030, на каквито нива се търгуваше почти през целия вчерашен ден.

Индексът Dow Jones регистрира ръст от 44.85 пункта до ниво от 10 596.79 пункта. С по 0.3% се повишиха и другите два щатски индекса - широкият S&P 500 и технологичният NASDAQ - съответно до нива от 1 193.19 и 2 075.06 пункта.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още