IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР насочва инвестициите към приобщаващ растеж

26-та годишна среща и бизнес форум на международната финансова институция събират над 2 хил. участници от 9 до 11 май в Кипър

08:19 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През юли миналата година банката отпусна 10 млн. заем за финансиране на изграждането на 5 фотоволтаични парка, церемонията по чието откриване също е сред събитията в рамките на годишната среща. В подкрепа на икономическото възстановяване на Кипър ЕБВР придоби дялово участие в две водещи банки – 5% в Bank of Cyprus, най-голямата кипърска търговска банка, която бе спасена след кризата от 2013 г. с безпредентното за ЕС “подстригване” на депозити, и 5,4% в Hellenic Bank. През март тази година банката обяви готовност да участва в приватизацията на кипърския държавен телеком CYTA.

Първото събитие на ЕБВР от такова високо ниво, провеждано в Кипър, идва в изключително важен за острова момент, коментира министърът на финансите Харис Георгиадис. Годишната среща на фона на тенденцията за възстановяване на икономиката е уникален шанс страната да се представи пред международната общност като атрактивна, динамична, сигурна и стабилна дестинация за бизнес и инвестиции, подчерта той. Само дни преди началото на форума Министерството на финансите повиши първоначалната си прогноза за икономически ръст през тази година до 2,9%, като тенденцията за растеж ще остане стабилна до 2021 г. Кипър ще презентира своите постижения, възможности и перспективи на специална сесия.

Присъствието на всички акционери на банката на острова е и потвърждение на нейния ангажимент към процеса за намиране на цялостно политическо решение на Кипърския въпрос, както и на готовността й да подкрепи икономическото развитие на бъдещия федерален Кипър. Постигането на политическо споразумение за обединяването на страната ще отвори още по-големи възможности за инвеститорите не само на острова, но и в Източното Средиземноморие и ще даде възможност за по-нататъшно разширяване на операциите на ЕБВР в този регион.

Банката вече заяви, че, ако се стигне до решение за създаване на федерация, тя, в зависимост от решението на своите акционери, е готова да увеличи инвестициите си на острова, особено в по-слабо развитата му северна част, за да помогне за икономическото възстановяване след продължителния етнически конфликт. В помощ на интеграцията на икономиката на кипърските турци само дни преди срещата в Никозия, в края на април, ЕБВР подписа споразумение с кипърската турска банка Turkish Bank Ltd за гаранционна търговска линия в размер на 5 млн. евро. 

Turkish Bank Ltd е частна банка, която осигурява банкови услуги за общността на кипърските турци, с основен фокус върху търговски и корпоративни сектори, чрез мрежа от 20 клона в окупираните територии. Съгласно споразумението ЕБВР ще издава гаранции в полза на международни търговски банки, покриващи политическия и търговския риск на сделките, предприемани от кипърско-турската банка, а тя пък ще се възползва от проекти за техническо сътрудничество с европейската банка.

Доказателство за намеренията й за подкрепа е и фактът, че част от събитията в рамките на срещата и бизнес форума ще се проведат в северната част на Никозия. Това обаче бе критикувано от представители на твърдолинейните партии в Кипър, които се противопоставят на федерално решение с кипърските турци.

Темата за обединението на Кипър и бъдещите операции на ЕБВР ще бъде и акцент

в диалога между гражданското общество и ЕБВР

по време на годишната среща. Привличането на неправителствения сектор към осъществяването на проектите на банката е един от най-важните моменти в нейната политика.

Ролята на кипърското гражданско общество за помирението и насърчаването на икономическото развитие на обединената страна ще се обсъжда на специален панел, домакин на който ще е уникалният Дом за сътрудничество. Разположен в буферната зона под контрола на ООН в Никозия, той се управлява заедно от представители на кипърските гърци и кипърските турци и е единственият център за съвместна дейност между двете общности. Панелът ще обсъди начини за разширяване на сътрудничеството между тях, както и на партньорството между техните организации и бизнеса, за да се подпомогне преходът и икономиката на обединен Кипър.

Програмата за гражданското общество на годишната банкерска среща включва редица прояви, дискусионни панели, работни сесии. Представители на неправителствените организации ще могат да поставят вълнуващите ги проблеми в разговор директно с ръководството на ЕБВР, включително нейния борд и президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още