IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпна близо до историческия си максимум

09:37 | 07.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Суровият петрол поскъпна близо до историческия си максимум
Цената на петрола продължава да e близo до историческите си нива след подновените притеснения относно ограниченото предлагане на ценната суровина.

В петък суровият петрол с доставка през април завърши деня над 53 долара за барел, след като се повиши с 21 цента до ниво от 53.78 долара за барел. В четвъртък ценната суровина регистрира най-високo ниво от 55.20 долара за барел, което бе малко под регистрирания през октомври исторически максимум при ниво от 55.67 долара за барел.

Ръстът се предопредели основно от очакванията потреблението на петрол през 2005 г. да превиши 84 млн. барела на ден.

Независимо от забавянето на световната икономика само ръстът в САЩ и Китай ще наложи допълнителни 900 000 барела дневно за посрещане на техните нужди в сравнение с 1.4 млн. допълнителни барела през 2004 г. спрямо предходната година.

В тази насока всяко евентуално нарушаване на доставките през тази година може да доведе до сериозни сътресения на петролния пазар. Независимо от усилията на ОПЕК да увеличи петролното си производство, анализатори коментират, че на страните-членки на картела ще им трябват още няколко години, за да могат да имат адекватно предлагане, което да отговаря на нуждите при евентуални сътресения.

Високите цени на петрола без съмнение оказват изключително негативно въздействие върху световния икономически растеж, но някои анализатори коментират, че негативното им влияние се смекчава в известна степен от доброто представяне на икономиките и особено на тази на Китай.

Изнесените данни в петък за добавените 262 000 работни места през февруари в най-голямата световна икономика – щатската, както и нарастващата там индустриална активност и ръстът в продажбите на търговските вериги внасят известно успокоение сред анализаторите, на фона на растящите цени на петрола.

Най-вероятно ще видим известно успокоение в цената на петрола след приключването на зимния сезон, а повишението в цената на „черното злато” се компенсира в известна степен от стартиралото ново силно поевтиняване на щатската валута, смятат още анализатори.

В петък доларът регистрира значителен спад спрямо останалите основни валути, като еврото се повиши до нива от 1.3275 долара, а към момента единната валута се разменя срещу 1.3235 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още