IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на OMV с ръст от 63% през второто тримесечие

Чистата печалба на компанията за периода е възлязла на 337.1 млн. евро от реализираната през същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 206.5 млн. евро

10:39 | 24.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
OMV AG
OMV AG

Най-голямата енергийна компания в Централна Европа – австрийската OMV AG, отчете ръст в печалбата си за изминалото второ тримесечие от 63%, подпомогната от поглъщането на румънската SNP Petrom SA и растящата цена на петрола.

Чистата печалба на компанията за периода е възлязла на 337.1 млн. евро спрямо реализираната през същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 206.5 млн. евро.

Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите за печалба от 331 млн. евро.

През декември Австрийската компания OMV приключи придобиването на 51% от най-голямата румънска петролна компания Petrom срещу 1,5 млрд. евро. Чрез сделката австрийската енергийна компания се превърна в най-голямата петролна компания в Централна Европа.

С покупката OMV почти е утроила добива си на петрол, като допълнително се облагодетелства от ръста с 39% в цената на петрола само през второто тримесечие на годишна база. Румънската петролна компания е допринесла с 162.9 млн. евро за печалбата преди данъци и амортизация.

От началото на годината акциите на OMV са се повишили с цели 82%. Компанията е и най-добре представящата се енергийна групировка в енергийния индекс на Dow Jones, който се е повишил с едва 29% за същия период.

За цялата 2005 година от компанията обявиха, че очакват печалбата значително да превиши тази от предходната година. Допълнително положителен ефект оказва и намаляването от страна на австрийското правителство на корпоративния данък с близо една трета до 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още