IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на KPN се повишиха с 5.2% след слухове за поглъщане

Акциите на KPN се повишиха рязко днес след публикации в медиите, че испанският телеком Telefonica SA се кани да предложи 20 млрд. евро, за да го закупи

15:50 | 03.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на KPN се повишиха с 5.2% след слухове за поглъщане
Акциите на холандския телеком Royal KPN NV се повишиха рязко днес след публикации в медиите, че испанският телеком Telefonica SA се кани да предложи 20 млрд. евро, за да го закупи.

От испанската компания отрекоха пубикуваната в Wall Street Journal информация, но независимо от това акциите на холандския телеком се повишиха с 5.2% до 7.85 евро по време на търговията си на европейските борси.

Към момента пазарната капитализация на KPN възлиза на около 18.3 млрд. евро.

Анонимен източник твърди пред икономическото издание, че в момента и двете компании набират консултанти в първата фаза на подготовка на сделката.

Анализатори коментират, че евентуална покупка би дала на Telefonica достъп до почти всички европейски пазари. Така испанската компания ще принуди останалите големи телекоми от Франция, Германия и Великобритания да прибегнат до по-нататъшна консолидация в сектора.

През 2000-та година двете компании бяха близо до сливане, но сделката се провали в последния момент, след като член на Борда на директорите на испанската компания се противопостави под претекст, че държавата има голямо въздействие върху холандската компания с дела си от 43%.

Решението се оказа сполучливо на фона на стартиралата силна обезценка на телекомите през следващите години. Тя почти доведе холандската компания до банкрут поради значителните й задължения във връзка с придобития немски мобилен оператор E-Plus и финансирането на следващото поколение телефонни услуги.

Компанията бе спасена чрез издаването на гарантирани от правителството облигации. От тогава досега държавното участие в KPN се е понижило до 14%.

През второто тримесечие KPN отчете печалба в размер на 239 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още