IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай с ръст от 9.4% през първите девет месеца на годината

В основата на растежа на китайската икономика все още стоят големите инвестиционни проекти, както и повишеният износ на страната

09:55 | 11.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Китай с ръст от 9.4% през първите девет месеца на годината
Китайската икономика е регистрирала ръст от 9.4% през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, като официални правителствени източници прогнозират ръст на икономиката от 9.2% за цялата година.

Прогнозата в известна степен съвпада с тази на Световната банка, която очаква китайската икономика да нарасне с около 9% през настоящата година.

Според прогноза на Централната банка икономиката на страната ще регистрира ръст от 9.2% за тази година и 8.7% за първата половина на следващата година.

Забавяне на ръста през следващата година прогнозират и от Комисията за национално развитие и реформи в страната, според която ръстът на китайската икономика през следващата година ще е около 8.5% на годишна база.

За сравнение през първите шест месеца на годината БВП на Китай се е повишил с 9.5% на годишна база, при ръст от над 9% през 2003-та и 2004-та година.

В основата на растежа на китайската икономика все още стоят големите инвестиционни проекти, както и повишеният износ на страната. Относително по-слабо въздействие оказва ръстът в потребителското търсене, който значително изостава на фона на ръста на инвестициите и е основната причина за стремежа на китайското правителство за "охлаждане" на икономиката.

Очакванията са през първите девет месеца износът да е нараснал с над 30% в сравнение със същия период на миналата година, а за цялата година да регистрира повишение от 25%.

Според прогнозите вносът в страната ще регистрира ръст от 18%, което би означавало търговски излишък от 79 млрд. долара.

В същото време въпреки растящите енергийни цени прогнозите са за задържане на инфлацията на ниво от 2% за 2005 година и на 2.1% през първото полугодие на следващата година. Това е значително под прогнозите на МВФ за инфлация от 3% през тази година. През изминалата година инфлацията в страната възлезе на 3.9%.

Официални източници на китайската банка са заявили, че трябва освен на ръста в цената на петрола да се обърне внимание и на продължаващия спад в цените на потребителските стоки.

От месец март потребителските цени бележат спад основно заради по-евтините храни и отслабващото потребителско търсене поради свръхпроизводството. Допълнително негативно въздействие оказва и правителствената политики за “охлаждане” на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още