IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магическите гъби се готвят за борсов дебют

Листването на компании за медикаменти с психеделични субстанции може и да звучи далечно, но скоро може да е факт

10:18 | 15.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Канадската фондова борса, станала дом и на американските компании за канабис, които не могат да се листнат на родна почва, също очаква първично публично предлагане на компания за халюциногенни медикаменти през 2020 г.

FDA вече е дала зелена светлина на редица тестове и изглежда, че рамката ще се разшири, заяви главният изпълнителен директор на борсата Ричард Карълтън. „Ако това наистина е така, то съм сигурен, че ще видим първите си емитенти вероятно преди средата на годината“, допълва той.

Институционален капитал

Има все по-голям интерес от страна на инвеститорите към халюциногените, посочва Ронан леви, изпълнителен председател на Field Trip Psychedelics Inc., която изгражда мрежа от клиники, фокусирани върху терапии с кетамин. Първото такова заведение се очаква да отвори врати в Торонто следващия месец. Други центрове са планирани още в Ню Йорк и Лос Анджелис. Компанията също така провежда и изследвания на действието на псилоцибина.

Миналата седмица Field Trip приключи кръг на финансиране от серия А, в рамките на който бяха набрани 8,5 млн. долара от различни инвеститори. Акцията привлече интерес от целия свят, в това число от големи технологични инвеститори от Силициевата долина и предприемачи, заяви Леви.

Field Trip обмисля възможността за публично предлагане, въпреки че според Беви има възможности и за частно набиране на средства. „Всички варианти се разглеждат“, посочва той.

За разлика от канабиса, който остава незаконен в САЩ, работата на компаниите за халюциногенни медикаменти е законна. Това дава „голяма възможност за достъп до капитал за растеж от частни инвеститори в САЩ, които не биха докоснали канабис“, допълва той.

Това разграничава индустрията от тази за канабис, чиито акции поевтиняха на фона на по-бавни от очакваното продажби в Канада и федерални препятствия в САЩ.

„Смятам, че халюциногенната индустрия може да бъде много по-голяма от тази с канабиса, тъй като ще привлече институционален капитал и вече е започнала“, казва Ран. „Тя също така ще бъде по-концентрирано пространство, тъй като бариерите за влизане са много по-високи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още