IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault със спад от 11.5% в продажбите си през октомври, акциите губят 6%

Според анализатори компанията не диверсифицира успешно бизнеса си, като продажбите на модела Megane съставляват близо 75% от реализирания финансов резултат

12:11 | 17.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Renault със спад от 11.5% в продажбите си през октомври, акциите губят 6%
Акциите на френския производител на автомобили Renault се понижиха с над 6% днес по време на търговията си в Париж, след като от компанията отчетоха спад в продажбите си с 11.5% през октомври на годишна база.

Продажбите през октомври в Западна Европа са паднали с 2.6%, водени от понижението им във Франция, Испания и Великобритания.

Според анализатори компанията не диверсифицира успешно бизнеса си, като продажбите на модела Megane съставляват близо 75% от реализирания финансов резултат.

От Renault добавиха, че не очакват добри резултати от продажбите си през четвъртото тримесечие в Западна Европа, което силно притесни инвеститорите и доведе до масирани продажби на акциите на компанията.

Тя сериозно губи пазарен дял на най-силния си пазар за сметка на конкурентите си и особено на тези от Азия.

Ръководството на компанията заяви, че през февруари ще излезе с програма за насърчаване на продажбите и увеличаване на финансовия си резултат.

След изявленията анализатор от SG Securities занижи инвестиционната оценка на акциите на компанията на “sell” от “hold”.

Предупреждението от френската компания допринесе за спада на акциите и на останалите европейски автомобилопроизводители, като тези на Peugeot се понижиха с 2.3%, а книжата на най-големия европейски автомобилопроизводител Volkswagen - с 1.3%.

Предупреждението на Renault идва на фона на рекордната нетна печалба на компанията от над 2 млрд. евро за първото шестмесечие на 2005 г., подпомогнат от продажбите на дъщерната компaния Nissan. Ръстът на печалбата за периода е 52% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още