IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц и Лорд Волдемор на настоящата криза

Европейската комисия вече не крие, че смята „Северен поток 2“ за огромна грешка от страна на германците

08:14 | 09.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Шолц. <em>Снимка: EPA/FILIP SINGER</em></p>

Германският канцлер Шолц. Снимка: EPA/FILIP SINGER

По германското радио NDR има забавно състезание: Който успее да отговори на въпросите на водещия в продължение на една минута, без да използва думите „да“, „не“, „черно“ и „бяло“, печели награда. Ако ги сменим с думите „северен", „поток" и „санкции“, канцлерът Олаф Шолц би бил истински майстор в тази игра. Той издържа не само пресконференцията в Белия дом във Вашингтон в понеделник, но и на десетминутно интервю на живо по CNN, без да произнесе името на спорния газопровод през Балтийско море - въпреки че беше попитан многократно за него.

Позовавайки се на романите за Хари Потър и на злодея, чието име никой не иска да споменава, европолитикът от Зелените Сергей Лагодински сега се подиграва, че газопроводът се е превърнал във „Волдемор на настоящата криза".

Защо Шолц се страхува да назове това, което е съвсем очевидно? А точно до него президентът на САЩ Джо Байдън ясно заяви, че „Северен поток 2" не може да бъде пуснат в експлоатация в случай на руско нападение срещу Украйна. В германския Handelsblatt днес разглеждат две възможни обяснения:

1. Шолц може да иска да предаде посланието лично на руския президент Владимир Путин. Канцлерът ще пътува до Москва на 15 февруари. Шолц може би се надява, че неговата сдържаност ще предотврати по-нататъшна ескалация.

2. Германското правителство може би обмисля и как да избегне искове за обезщетения от страна на експлоатационното дружество Nord Stream 2 AG. Ако САЩ принудят със своите санкции Германия да спре тръбопровода, федералната република вероятно ще бъде съдена за отговорност.

Във всеки случай Европейската комисия вече не крие, че смята „Северен поток 2" за огромна грешка от страна на германците. „Никога не сме били на мнение, че „Северен поток 2" е в интерес на Европа. Това беше абсолютно ясно още от първите планове", заяви заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер във вторник на конференцията Europe 2022, организирана в сътрудничество с Handelsblatt, Zeit, WirtschaftsWoche и Tagesspiegel. 

Тезата на защитниците на газопровода с мотива, че той би понижил цените на газта, Вестагер заяви, че цената всъщност не зависи от начина на транспортиране на газа, а от договора и от това какво е готов да направи доставчикът. „Има и други тръбопроводи, които в момента изобщо не се използват. Това, което удължава кризата, е, че хранилищата не са запълнени. Това е наистина необичайно и не изглежда да е продиктувано от пазара, а от политиците“.

А онова, което за Шолц е газопроводът, за френския президент Еманюел Макрон е непроизносимата дума с „Ф“, която в случая означава „Финландия". Според съобщения в медиите Макрон е разговарял с Владимир Путин за евентуален неутрален статут на Украйна, подобен на този на Финландия по време на Студената война. За целта Украйна ще трябва да се откаже от амбициите си за членство в НАТО - нещо, което правителството в Киев категорично отхвърля.

 

И така, във вторник вечер в Берлин Макрон просто призова за общ диалог с Русия по въпросите на сигурността, в който европейците ще трябва да защитават принципи като неприкосновеността на границите. След това Макрон се срещна с Шолц и полския президент Анджей Дуда. Този германско-френско-полски дискусионен формат, известен на дипломатически жаргон като „Ваймарския триъгълник", се състоя за последен път на най-високо равнище преди единадесет години - след което отношенията на Полша с останалата част от ЕС значително охладняха. Но… нищо не обединява толкова много, колкото един общ враг. В момента Полша председателства ОССЕ, Франция - ЕС, а Германия е председател на Г-7.

След срещата германският канцлер отново заплаши Русия с „мащабни последици" в случай на нахлуване в Украйна. Тези последици ще бъдат „политически, икономически и със сигурност геостратегически", заяви Шолц във вторник в началото на срещата си с Макрон и полския лидер Дуда в Берлин.

Същевременно той подчерта необходимостта от преговори. „Нашата обща цел е да предотвратим война в Европа". Следващата седмица той ще пътува до Киев, потвърди той. Самият Макрон пристигна в Берлин след преговори за посредничество в Москва и Украйна. Той призова за диалог по въпросите на сигурността с Русия, в който обаче европейците ще трябва да защитават своите принципи, като например неприкосновеността на границите.

Според Дуда конфликтът в Украйна е най-трудният момент за НАТО и ЕС от 1989 г. насам - годината, в която падна Берлинската стена. „Имаме безпрецедентна концентрация на руски войски по границата с Украйна. Имаме и големи групи в Беларус, където в момента се провеждат военни учения, които се очаква да продължат до 20 февруари. Всички се чудим какво ще се случи след това", каза той във вторник.

Дуда, Шолц и Макрон

Сега задачата е да се намери решение, за да се избегне войната. „Най-важното нещо е единството и солидарността. Трябва да покажем, че говорим в един глас, че сме общност и че не можем да бъдем разбити. И според моето убеждение трябва да покажем, че няма да отстъпим“, каза Дуда. А в Полша германският курс по отношение на украинската криза се оценява критично. Преди всичко отказът на Германия да доставя оръжие на Украйна не се приема добре в съседната ѝ страна, която също граничи с Русия. Полша би искала да види и по-твърда позиция спрямо Русия по отношение на спорния газопровод. Т. нар. Лорд Волдемор за Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Хахахаха, тия песнички ги слушаме нз колко години вече, ама потреблението на газ само расте !!! 10% руски газ, ама само ако еврогeйците спят зимен сън като мечките. То където е можело да се направят ВЕЦ-ове в ЕС, вече са направени. Ветрогенераторите са колосална и скъпа инвестиция със съмнителна полза, защо според тебе островните обрaтняци реват, че вятърът бил отслабнал? Ти никога ли не си чувал какво е: ветрозащитен пояс? Да не мислиш, че вятърът е перпетуум мобиле? Тия перки тотално ще съсипят климата в Европа, но и ще я превърнат в пустиня. Само атомчетата са алтернатива - ама половината държави не ги щат, даже щели да съдят ЕС, ако се строели АЕЦ-ове. Що не кажеш и за водородчецът, дето уж щял да се прави от ВЕИ и да замести природния газ? Не е ли очевидно, че обезумели кpe-тени като урсулата и тимерманс вкараха ЕС в тая безумна енергийна криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Бай Дън просто се изгаври с немския президент, като открито му ръсеше заплахи за немския газов проект, който Щатите щели да спрат и разрушат. Т.е. Германия е една несамостоятелна държава, която може да бъде управлявана отвън с открити заплахи за силови действия. А Шолц само кима с тимберицата и не е в състояние да премери " една къса-дълга" на наглото старче. Такова поведение неизбежно води до реакция от немска страна. Унижение и подигравки безкрай не може да има. Това може да стане катализатор за нови мераци на Германия да покаже, че не е васал на Щатите и че има собствени национални интереси. Както вече два пъти се е случвало, пак след подобни неумерени унижения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
evtimvz
преди 2 години
Скоро ще започне да приказва и за "Турски поток". И тогава Бойко какво ще приказва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
Lucifer
преди 2 години
Първо трябва да бием шута на Митрофанова, после да резнем тръбата на *** и да продадем чайниците от белене. Тогава да помислим за съдбата си на европейци а не на азиатски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Топло и ток без пари - ама ако си някой ***, дето се връзва нелегално към мрежата или живее оф грид като тия в село Джурово. И да теоретизираме за соларни панели и за вятърни турбини и не знам си какви батерии - струват пари, всъщност доста пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ejko
преди 2 години
...a Инвесторът упорито се бори да е следващият в спъсъка ми с банн-ати сайтове. Изключително политизиран (крайно, в интерес само на една политическа доктрина) и дезинформативен е станал. Жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ejko
преди 2 години
"Топло и ток без пари. В България е напълно възможно това"Ти си или болен мечтател, или много неприятен лъжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
В този ред на мисли мен изобщо не ме интересува цената на газта :) Топло и ток без пари. В България е напълно възможно това имаме всичко освен волята да сме независими :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Не се тревожи. Зимата си отива до 1-2 месеца. ЕС ще вземе мерки за ограничаване на руския газ до 10-20% и следващата година още по надолу. Ще инсталира още панели ще направи още ядрени централи още вецове и вятърни. Ти нали погледна историята какво се случи с арабите и петролната криза през 70-80-те години ?!! Върви и виж. Превърнаха Америка в топ 1 производител на петрол :) Така,че да знаеш който много скача накрая пада. Други които много скачаха в историята ... Наполеон , Хитлер ... Мусолини има и още Путин се е наредил и той на опашката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Абе, Инвесторът - поне не пускайте две противоречащи си статии една под друга. Защото съседната статия показва, че волдеморовците май станаха повече. И неруските газови компании нещо взеха да искат дългосрочни договори. Защото... кой ще инвестира в увеличаване на добива, в строеж на фабрики за втечняване на, в танкерен флот, без да му бъде гарантирано с дългосрочен договор, че ще може да реализира продукцията си, оттам и ногомилиардната инвестиция? Някой луд ли? И даже ИМЕННО случващото се със СП2 отблъсква и другите газови компании - нима те не видяха как ЕК умишлено промени европейското законодателство, така че да прецака Северен поток 2, и то СЛЕД като инвестицията вече беше направена? Кой друг ще поеме рискът това да се случи и с него и да изгори с два камиона суха пара? НИКОЙ не иска да прави бизнес без някакви насрещни гаранции - и то с чиновници, които са се доказали като абсолютно некоректни !!! Още сме в средата на зимата, газохранилищата са празни... ако енергийната система на ЕС се срине, пак ли някой друг ще е виновен? Разбира се - не и доказани ***-0ти като урсулата, тая - вестагер, тимерманс и другата пaплaч без грам мозък в тимбериците? И сега най-изгодните и сигурни доставки за ЕС идват през Балтийско море по СП-1, ама СП-2 не бил в интерес на Европа? А може би в интерес на Европа е да се конкурира за LNG с по-платежоспособния азиатски пазар и да цака по 1.80$ за метър газ? Човекът с пълният памперс пък заплашва, че лично щял да спре СП2 завинаги - това може да стане само с физическото му разрушаване, тоест с диверсия - което пък Русия може да приеме като акт на война... световна война да пламне заради една тръба? Какво по-голямо доказателство, че гнъсният старец с демeнцията е заплаха за целия свят? Него му е все тая, явно - той е взел-дал... но това дава ли му право да затрие няколко милиона души?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още