IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските войски в източната част на страната са под натиск

Ситуацията в Донбас продължава да се изостря. Президентът Зеленски поднови искането си за доставки на оръжия

08:07 | 25.05.22 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

 Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Ситуацията за украинските военни в източната част на страната става все по-неприятна на фона на руските придобивки на терен. А в същото време украинският президент Володимир Зеленски заговори за трудната ситуация в Донбас.

И докато руската агресивна война срещу страната му навлезе в четвъртия си месец, той отново поиска тежки оръжия като ракетна артилерия, танкове и противокорабни ракети. „Това е най-добрата инвестиция за поддържане на стабилността в света", каза той във вторник вечерта в Киев.

Агресивната война на Русия срещу Украйна ще продължи да занимава много международни срещи в сряда - от Съвета на външните министри на държавите от Балтийско море до Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Военната ситуация

С масирани артилерийски и въздушни удари през последните дни руските войски изтласкаха украинските защитници от няколко града в източната част на страната и украинският фронт започва да се пропуква. За Москва пълното завладяване на украинските административни области Донецк и Луганск е важна военна цел. В Луганск тази цел е почти постигната.

„В тази атака руската армия хвърля всички сили, с които все още разполага", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта. Той изброява градовете Лиман, Попасна, Шевьеродонеск и Словянск: „Окупаторите искат да унищожат всичко там“, каза Зеленски, цитиран от DPA.

Украинският народ ще трябва да положи много усилия, за да преодолее руското превъзходство във въоръжението и технологиите, пояснява държавният глава. По данни на администрацията само в Донецка област в рамките на 24 часа са били убити 15 цивилни граждани.

Украинското министерство на отбраната също говори за трудната ситуация в Донбаския въглищен и стоманодобивен район. Очевидно руската армия е искала да обкръжи украинските части в големите градове Шевгеродонеск и Лисичанск, заяви говорителят Олександър Мотусяник. Преди войната и двата града са имали около 100 000 жители.

Снабдяването на украинските защитници там се осъществява по един-единствен път. Междувременно той е бил обстрелван от руската артилерия и гранатомети, пише експертът Николай Митрохин в списание Osteuropa.

Русия обяви безопасен морски проход от Мариупол

Според военни източници от сряда Русия планира да осигури безопасен морски проход от превзетия украински пристанищен град Мариупол през Азовско море. Прочистеният от мини маршрут към Черно море ще бъде с дължина 115 морски мили (213 километра) и ширина две морски мили и ще може да се преминава по него от 8,00 ч. местно време (и българско). Същевременно ще бъде ремонтирана повредената пристанищна инфраструктура на Мариупол.

Последните украински защитници на града бяха сложили оръжие в края на миналата седмица; самият Мариупол е до голяма степен разрушен. По руски данни около 70 чуждестранни кораба от 16 държави все още са блокирани в контролираните от Украйна пристанища по черноморското крайбрежие.

Междувременно бившият германски канцлер Герхард Шрьодер продължава да е подложен на огромни критики заради връзките си с Русия. Сега той обяви, че няма намерение да се присъедини към надзорния съвет на енергийния гигант „Газпром". Във вторник вечерта Шрьодер написа в Linkedin, че отдавна се е отказал от номинацията и е информирал за това и компанията. Автентичността на публикацията е потвърдена пред DPA от обкръжението на Шрьодер.

В началото на февруари, малко преди руската атака срещу Украйна, „Газпром“ номинира Шрьодер за член на борда. В интервю, публикувано от New York Times през април, бившият лидер на германските социалдемократи остави открит въпроса дали ще приеме номинацията.

През годините бившият канцлер заемаше различни постове в руската енергийна индустрия: място в надзорния съвет на енергийната компания „Роснефт“, както и дейности за дъщерните дружества на „Газпром“ – „Северен поток“ и „Северен поток 2“. В петък „Роснефт“ обяви, че Шрьодер подава оставка от надзорния съвет - бившият канцлер заяви, че е невъзможно да удължи мандата си.

Какво да очакваме днес?

В сряда Европейската комисия ще представи предложение за това как руските активи да бъдат конфискувани и използвани за възстановяването на Украйна. По последни данни от началото на войната през февруари руските олигарси са загубили активи на стойност около 10 млрд. евро. Очаква се и предложение за криминализиране на избягването на санкции в ЕС.

Руската агресивна война е доминираща тема на няколко международни конференции. На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в сряда се очаква да говори украинският външен министър Дмитрий Кулеба. Министрите на външните работи на страните от Съвета на държавите от Балтийско море ще обсъждат сигурността в Северна Европа през втория и последен ден от срещата си в Кристиансанд, Норвегия.

Междувременно Финландия и Швеция ще изпратят делегации в Турция за преговори. Анкара обяви, че ще наложи вето на присъединяването на скандинавските страни към НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
"Русия, зрелищно рухва в Донбас" === е не мога да не се съглася с теб, тоя път си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
https://***.dnevnik.bg/analizi/2022/05/25/4350022_putinizmut_e_dve_v_edno_miks_ot_komunizum_i_nacizum/?ref=home_layer2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Ного надежден източник. Тоя Будалов съм го чел няколко пъти - изказванията му са някакъв миш-маш от цигaнckи клeтви, бълнувания на самозвани гадателки, пристрастени към дишането на лепило и несбъднати мечти на ЦРУ отпреди 30 години. Събужда само присмех и съжаление. Ако укpoпия разчита на такива за експертни мнения, ясно е защо е на път да изчезне от картата на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Разбирам, че ти е тежко - като виждаш как мечтата ти за гибелта на Русия, зрелищно рухва в Донбас... Съчувствам ти, ама не мога а ти помогна. И господ не може да ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Забравил съм да припомня, че русия трябва да бъде заличена. Извинете ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Искам да успокоя превъзбуделите се русофилчета, че това което наблюдават е смъртта на руската империя. През миналата година смъртността в русия превиши раждаемостта с 850 хил души, а през тази се очертава да е с 1.1 милион. Гигантските усилия които полага кремълскиятШизофреник за да превземе отделни села или градове в донбас, свидетелсват за пълната му негодност. Надяваше се да присъедини около 15 милиона "бели хора" към империята си и да ги направи руснаци, но уви това няма да се случи. Осем милиона се разселиха вътре в Украйна, а 6 напуснаха страната. От 430 хил жители в Мариопул, при кремъскатаМъстия останаха само 100 хиляди. Това са основно стари хора, които наистина няма къде да отидат. Даже и да вземе територии(в което аз се съмнявам), от политическа, икономическа и демографска гледна точка тази война е фиаско за кремълскиятУрод. И както и друг път съм ви писал проблемът путин не може да се реши. Той ше се изживее и ще приключи с неговата смърт. Има индикации, че това ще стане скоро. В очакване сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Изненада ли е това? Май сте объркали в случея кой от коя страна на Термопили е. Интересно ми е къде е онзи руски фен, който твърдеше, че РФ е странтата с най-голяма територия на планената и няма да окупира нови украински територии, понеже Песков не е съгласен. Ако не друго им признавам на руснаците, че са agile - целите непрекъснато се променят в зависимост от победите им. Иначе наистина много горди страници записват в почтената си история - разрушиха градовете и селата на приятели и роднини от другата страна на границата; убиха много хора - военни и цивилни; белязаха трагично животите на много ... сигурно си е направил сметката Путин и ще е на "+", но ще е за сметката на нещастието на много украинци и ... руснаци, но нека прануваме победите, копейки :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Да, khao се е асоциирал с нацистки некролог. За което тоя сайт му е през ***. Защото е демократичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
deiveli
преди 1 година
В Донбас Руснаците яко бият Украинците. Дори в нашите СМИ се промъкват ограничени свидетелства за краха на Украинската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
За всички рускопоклонници, едно интервю с шефа на Главното разузнавателно управление на Украйна, Кирило Буданов, от първа ръка да чуете за непобедимая и могучая. Щото облъчването ала дядя вова ви идва вповече и изпадате в делириуми, отделете му 30мин от скъпоценното си време... :https://***.youtube.com/watch?v=HEOHENDwkyM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още