IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cosmote ще участва в наддаването за най-големия сръбски телеком

Сърбия е петата държава, към която гръцкият телеком проявява интерес извън пределите на страната, като тя участва вече на пазарите на мобилни услуги в България, Румъния, Албания и Македония

13:20 | 17.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Cosmote ще участва в наддаването за най-големия сръбски телеком

Гръцката компания Cosmote, която е собственик на българския мобилен оператор Globul, възнамерява да разшири бизнеса си към Сърбия, като ще участва в търга за продажбата на най-големия сръбски мобилен оператор – Mobtel.

Сърбия е петата държава, към която гръцкият телеком проявява интерес извън пределите на страната, като тя участва вече на пазарите на мобилни услуги в България, Румъния, Албания и Македония.

Сръбското правителство оповести плановете си за приватизация на най-големия към момента мобилен оператор в страната, от който тя притежава 70%, а останалите са собственост на австрийски инвеститори.

В началото на месеца правителството определи начална тръжна цена от 800 млн. евро за продажбата на мобилния оператор, като според анализатори сделката най-вероятно ще прехвърли границата от 1 млрд. долара.

Mobtel има близо 2 млн. потребители и е с около 50% дял от пазара на мобилни услуги в страната.

Компанията ще се предлага с включена цена на лиценза за извършване на мобилни услуги, издаден от регулаторните органи в Сърбия.

Като условия пред бъдещия купувач е поставено да бъде компания със стабилна репутация, да развива дейност с поне 3 млн. мобилни потребители, както и да има печалба за изминалата година в размер на най-малко 500 млн. евро.

В страната в момента оперира и друг държавен мобилен оператор с пазарен дял малко под този на Mobtel.

По силата на сключено споразумение между австрийските инвеститори и правителството държавата се е задължила да не допуска трети мобилен оператор в страната през следващите две години и половина.

В случай че гръцката Cosmote спечели търга, тя възнамерява да финансира покупката чрез вътрешен заем от OTE, която е мажоритарен собственик на компанията.

Конкуренцията обаче се очаква да бъде ожесточена, като към сръбския телеком има заявен значителен интерес от страна както на досегашния собственик на миноритарния дял – консорциум от австрийски инвестиционни фондове, така и от британската компания Vodafone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още