IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP с глоба от 373 млн. долара за манипулиране на цените и замърсяване

Глобата включва 50 млн. долара за експлозията в тексаска рафинерия на компанията през 2005 г., когато загинаха 15 души, а други 70 бяха ранени

10:27 | 26.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
BP с глоба от 373 млн. долара за манипулиране на цените и замърсяване
Петролният концерн BP е получил глоба в размер на 373 млн. долара от Министерството на правосъдието в САЩ заради престъпления спрямо околната среда и опит за измама. Глобата включва 50 млн. долара за експлозията в тексаска рафинерия на компанията през 2005 година, когато загинаха 15 души, а други 70 бяха ранени, предава ВВС.

Глобата е най-голямата наложена съобразно Закона за чистия въздух (Clean Air Act) санкция до момента.

Основната част от наказанието – 303 млн. долара, се отнася за манипулиране на цените в периода април 2003 – февруари 2004 година, за което са съобщили четирима бивши служители на ВР. Компанията е манипулирала цените на пропана, което е довело до налагане на глоба от страна на Комисия по търговия със стокови фючърси, която сега е потвърдена от съда.

Глобите за замърсяване са свързани с експлозията на рафинерия на ВР в Тексас и разливи от тръбопровод в Аляска, които са довели до широко обществено недоволство. Санкцията ще доведе до привличане на вниманието на големите компании към отговорността за защитаване не само на работниците и обществото, а и към отговорността за опазване на природата, смята прокурорът по делото Питър Кейслър.

Официалното становище на ВР, което става ясно от изявление на ръководителя на компанията в САЩ Боб Малоун е, че постановленията на съда показват, че ВР не е успяла да се справи със своите собствени корпоративни стандарти и това е довело до нарушаването на законите, за което компанията се извинява на обществото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още