IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два от банковите гиганти на Острова на косъм избегнали фалита

В средата на октомври HBOS и RBS са се намирали на ръба на несъстоятелността заради трудности в осигуряването на краткосрочно кредитиране

08:55 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Два от банковите гиганти на Острова на косъм избегнали фалита

Две от най-големите банки във Великобритания са били на косъм от обявяването на колапс през октомври, съобщава ВВС. Става дума за HBOS и Royal Bank of Scotland (RBS), които са изпитали сериозни проблеми при осигуряването на краткосрочно финансиране заради глобалната кредитна криза.

Според регулаторните органи на Острова двете финансови институции са щели да изпаднат в несъстоятелност при неспособност да осигурят краткосрочни заеми, което ги е принудило да се обърнат за помощ от държавата. От правителството са взели мерки и така финансовата система е била стабилизирана.

Действията са се изразявали в отпускане на средства от данъкоплатците, тъй като Английската централна банка и финансовото министерство са налели 350 млрд. лири под формата на кредити и банкови гаранции.

„Имаше много малко време. Правителството обяви условията, при които е готово да се намеси, банките трябваше да ги обмислят, но беше необходимо изискванията да бъдат приети в по-голямата им част“, е заявил заместник-гуверньорът на АЦБ сър Джон Гийв пред ВВС.

По думите на Гийв единственият източник за осигуряване на необходимите средства са били събраните от гражданите данъци. В замяна на 20 млрд. лири от техните пари обаче сега държавата притежавала 58 на сто от капитала на RBS, а срещу други 17 млрд. лири се очаква да бъдат придобити 40 на сто от супербанката, която трябва да се получи след планираното сливане между HBOS и Lloyds TSB.

В потвърждение на спасяването на банковата система се е изказал и финансовият министър Алистър Дарлинг, според когото в началото на октомври е било наложително да се действа за предотвратяване на пълен колапс.

„Не биваше да се вкарваме в ситуация, където просто решаваме един проблем, прехвърляйки го на някой друг и вие знаете, че просто не можехме да си позволим на проблемa да се развие. Нещата се влошиха в рамките на онази седмица понеже доверието се изпари от банковата система, което в известна степен ми улесни в разговорите с отделните банки“, е заявил Дарлинг пред ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още