IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ искат да станат Силициевата долина за алтернативна енергия

ОАЕ, Катар и Саудитска Арабия инвестират милиарди долари в нови зелени технологии и в инвестиционни фондове за чисти технологии

16:20 | 13.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОАЕ искат да станат Силициевата долина за алтернативна енергия

С едни от най-високите емисии на въглероден двуокис на глава от населението в света богатите на петрол Обединени арабски емирства (ОАЕ) изглеждат необичайно място за „зелена“ революция, пише International Herald Tribune.

Въпреки това лидерите в региона са запознати с енергийните източници и с парите, тъй като богатата им икономика се гради на петрол, пише изданието. Те разбират обаче, че петролът е изчерпаем ресурс и е уязвим от конкуренция от нови енергийни източници.

Така че, докато новоизбраният президент на САЩ Барак Обама говори за промотиране на „зелената“ заетост като изход от рецесията, страните от Персийския залив като ОАЕ, Катар и Саудитска Арабия вече имат редица инициативи, които целят да ги превърнат в Силициевата долина за алтернативна енергия.

Те агресивно инвестират милиарди долари, дошли от добива на петрол, в нови зелени технологии и учредяват инвестиционни фондове за чисти технологии на стойност милиарди долари. Инвестират милиони в проучвания в университети в Япония и Великобритания, като създават и лаборатории за екологични проучвания на местно ниво.

„Абу Даби е страна износителка на петрол, а искаме да станем износители на енергия и за да направим това, трябва да се усъвършенстваме в областта на новите енергийни форми“, казва Калед Ауад, директор на новия град с нулеви въглеродни емисии Масдар, разположен в пустинята в близост до Абу Даби. Той е директор и на нов технологичен парк за проучвания, асоцииран с Масачузетския технологичен институт.

Това са дългосрочни инвестиции в бъдещето на алтернативната енергия, което нито понижението в цените на петрола, нито глобалната криза могат да спрат. Дори и със забавянето на местния пазар на имотите политически и бизнес лидери, както и редица изследователи ще се съберат на тридневен Световен форум за енергийно бъдеще, който ще се проведе от 19 януари в ОАЕ и който се превръща в нещо като форума в Давос за възобновяема енергия, пише изданието.

„Истина е, че и тук, както навсякъде, парите трудно се осигуряват, а пазарът на имоти вероятно ще поеме към корекция надолу“, казва Ричърд Хийз, чиято базирана в Дубай компания организира форума. „По отношение на възобновяемата енергия обаче бизнесът върви както обикновено.“

Единственият фокус на всички тези нови инвестиции на държавите от региона е те да запазят водещата си роля като световен доставчик на енергия, като получат патенти за новите технологии и засилят производството на екологична енергия.

По мнението на експерти такава инвестиционна среда ще е от полза в световен мащаб, тъй като ще доведе много нови технологии до етап, в който те са практически полезни. Но ако САЩ и ЕС са енергийно независими от страните в Персийския залив като цел за развитието на новите енергийни технологии, те може да осъзнаят, че са закъснели.

„Лидерството в областта на тези революционни технологии е титла, която САЩ могат лесно да загубят“, казва Питър Баркър-Хомек, изпълнителен директор на Taqa, националната енергийна компания на Абу Даби. „Тук ние имаме ниски данъци, младо население, достъп до целия свят, изобилие от природни ресурси и готовност да предоставим начално финансиране за тези проекти.“

Визията за възобновяемото бъдеще в Персийския залив не се корени на една абстрактна зелена идея, а на сериозни анализи за бъдещето. Лидерите на страните осъзнават, че се нуждаят от възобновяема енергия, не само за да поддържат икономиката на Залива, но и високия стандарт на живот на населението.

„Виждате какво постигнаха страните от Залива по отношение на модерна инфраструктура и красива архитектура, но това стана на много висока екологична цена“, казва Ауад.

„Ние имаме едно от най-високите енергийни потребления на човек в света“, добавя той. „Така че ако опитате да съпоставите това с нашия сегашен ръст, ние знаем, че не можем да продължаваме с тези въглеродни емисии. Трябва да се променим. Затова Абу Даби трябва да развие нови модели – за планетата разбира се, но също така и за да не разрушим Абу Даби.“

Светът в момента консумира 80 млн. барела петрол на ден, което може да се покачи до 150 млн. барела, ако населението и потреблението продължат да растат със сегашните темпове. Това означава, че ще се нуждаем от производството на шест страни като Саудитска Арабия, само за да поддържаме сегашното потребление в момент, в който учените предупреждават, че въглеродните нива трябва значително да се намалят, за да предотвратим фатално глобално затопляне.

По-рано този месец Абу Даби съобщиха, че ще инвестират 15 млрд. долара във възобновяема енергия, или същата сума, която Обама предложи за инвестиции в САЩ.

Саудитска Арабия даде 25 млн. долара тази година на учен от Станфордския университет, за да разработи модел, който да направи слънчевата енергия конкурентна на въглищата. Страната също така даде 8 млн. долара на учен от Калифорнийския университет, който разработва екологичен бетон. Тя има и други споразумения с редица университети по света.

Катар пък подписа споразумение с Великобритания за инвестиции на стойност 230 млн. долара в британски технологичен фонд за разработка на технологии с ниски въглеродни емисии.

Персийските страни, които нямат индустриална история, казват, че имат предимството да започнат отначало, за разлика от САЩ, които тепърва ще трябва да се справят с редица проблеми като въвеждане на нови форми на производство в автомобилната индустрия.

Също така, въпреки че страните от Залива досега не показваха голям интерес към зелените технологии като вятърна и слънчева енергия, те имат и друго предимство – слънцето грее по 365 дни в годината, казва Ауад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още