IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин сравни Ходорковски с Мадоф и Ал Капоне

В момента срещу Ходорковски се води ново дело по обвинения във финансови престъпления, за които може да бъде осъден на още 20 години затвор

21:12 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Путин сравни Ходорковски с Мадоф и Ал Капоне

Руският премиер Владимир Путин сравни бившия ръководител на нефтената компания Юкос Михаил Ходорковски с Бърнард Мадоф и гангстера Ал Капоне, предаде сайтът Javno.com.

Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, излежава осемгодишна присъда за измама и укриване на данъци. В момента срещу него се води ново дело по обвинения във финансови престъпления, за които може да бъде осъден на още 20 години затвор.

Защитниците на Ходорковски твърдят, че новите обвинения са абсурдни и изфабрикувани, за да го държат в затвора за неопределено време, тъй като е финансирал опозицията срещу Путин, когато последният беше президент.

От Кремъл обаче поддържат становището, че Ходорковски е извършил големи финансови престъпления чрез противоречиви приватизационни сделки през 90-те години на миналия век.

Адвокатите на Ходорковски смятат, че присъдата по делото няма да бъде произнесена преди пролетта на 2010 г.

„Вижте Бърнард Мадоф в САЩ. Той получи доживотна присъда, без да им мигне окото“, е заявил Путин пред журналисти в Париж в отговор на въпрос относно делото на Ходорковски.

„Дейността на замесените с тези криминални дела струва на Русия милиарди“, е казал още руският премиер във връзка с Юкос, твърдейки, че е имало опит за покушение срещу някои хора.

Самият Ходорковски не е обвинен в насилие, макар че бившият шеф на охраната му беше осъден за убийство. Путин обаче намекна, че делото за измама може да послужи като наказание за по-кървави престъпления.

„Както знаете, през 30-те години на миналия век в САЩ Ал Капоне официално беше преследван само за укриване на данъци, но на практика беше осъден за всичките си престъпления“, каза още Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още