IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да увеличи дела си в петролопровода Самсун-Джейхан до 50%

Руската страна твърди, че не се е отказала и от проекта Бургас-Александруполис

16:11 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да увеличи дела си в петролопровода Самсун-Джейхан до 50%

Русия може да получи половината от дела в турския петролопровод Самсун-Джейхан, който засега е само идеен проект, е съобщил представител на ръководството на руската държавна петролна компания „Транснефт“, цитиран от Ройтерс.

По думите му ако руската компания осигури големи обеми петрол за пренос, тя ще получи до 50% дял в петролопровода, при положение че по предварителни договорености руският дял беше 30%.

През октомври руските „Транснефт“ и „Роснефт“ подписаха меморандум за разбирателство с италианската Eni и турската Calik по проекта Самсун-Джейхан. През втората половина на януари посочените компании възнамеряват да обсъдят параметрите на проекта.

Самсун — Джейхан се предвижда да свърже Черноморското и Средиземноморското крайбрежие на Турция, като проектният му капацитет е 1,5 млн. барела петрол на денонощие.

Русия подкрепя осъществяването и на конкурентния на турския проект – този за петролопровода Бургас-Александруполис, посочват още от ръководството на „Транснефт“, който участва и в петролопровода с българско участие.

Руската страна твърди, че не се е отказала от проекта Бургас-Александруполис, но, според експерти, е възможно да не достигне петрол за двата конкурентни петролопровода, коментира агенцията. От „Транснефт“ коментират, че „преговорите относно българския тръбопровод са в застой и българската страна вече половин година не изяснява своята позиция“.

При проведеното преди 10 дни в София заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че Русия подхожда с разбиране към искането на българското правителство първо да се извърши ОВОС на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, а след това да се вземе окончателното решение за реализацията му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още