IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната рецесия намали редиците на желаещите да стартират бизнес

В 20 от най-богатите държави в света стартъп компаниите са били с 10% по-малко през миналата година

14:56 | 13.01.10 г.
Глобалната рецесия намали редиците на желаещите да стартират бизнес

Заради глобалната рецесия броят на новосъздадените компании по света е намалял, сочи проучване, цитирано от BBC. В 20 от най-богатите държави в света т. нар. стартъп компании са били с 10% по-малко през миналата година, сочи последното издание на доклада Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Според данните най-сериозен е спадът в САЩ, където броят на прохождащите предприемачи е паднал с 24%. За разлика от Щатите, във Великобритания понижението е само 6%.

В Обединените арабски емирства е отчетена най-голяма стартъп активност през 2009 г., като броят на новите компании е нараснал с 38%.

Докладът се издава за 11-та година и се базира на проучване на 54 държави. Провежда се от London Business School и Babson College в САЩ.

„Из целия свят кандидат-предприемачите съобщават за повече трудности при получаването на финансова подкрепа за стартиране на дейност, особено от неофициални инвеститори – семейство, приятели и непознати“, казва професор Бил Байгрейв от Babson College, един от създателите на доклада.

По думите му тези средства в 33-те страни, които са участвали в проучването и през миналата година, и през предходната 2008 г., са намалели от 400 млрд. долара до 350 млрд. долара, което е спад от 12,5%.

Освен това, не е задължително в развиващите се страни стартъп компаниите да срещат повече трудности при осигуряването на финансиране през 2009 г. Една четвърт от новите предприемачи в по-богатите държави смятат, че перспективите пред техния бизнес сега през 2010 г. са по-положителни в сравнение с година по-рано.

„Очевидно кризата породи промени в средата за предприемачите, като инвеститорите се въздържат от финансиране, а потребителите купуват по-малко“, казва Кристи Сийрайт, изпълнителен директор на GEM.

„Необходимо е предприемачите отново да се почувстват готови за риск, защото те са истинският двигател за създаването на работни места. Всяка страна трябва да разработи правилната формула за поощряване на стартиращите бизнес.“

Ако се сравнят приблизително оценките за периода преди рецесията 2006-2007 г. с периода 2008-2009 г., броят на хората, които са стартирали нов бизнес, е намалял с 24% в САЩ, със 17% в Дания, с по 12% в Испания и Белгия, с по 9% в Германия и Норвегия, със 7% в Италия и с 6% във Великобритания. Във Франция, Исландия, Япония, Холандия и Словения броят им остава същият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още