IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да купи данни за укриване на данъци в Швейцария

Покупката на откраднати банкови данни от немското правителство може да влоши отношенията с Швейцария

18:05 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия може да купи данни за укриване на данъци в Швейцария

Информатор е предложил да продаде на немските власти информация за хиляди немски инвеститори, които са заподозрени в укриването на данъци чрез сметки в швейцарски банки. Това е вторият подобен случай за тази година, предаде AP.

Представител на немското правителство е заявил в петък, че властите обсъждат покупката на „потенциално много интересни” данни, които съдържат информация за около 2000 немски инвеститори и техните сметки в различни швейцарски банки.

Засега обаче не става ясно каква е сумата, поискана от информатора за въпросните данни. Лицето се е свързало за първи път с немските власти в началото на 2009 г., като през януари им предложи данни за 1500 немски инвеститори срещу 2,5 млн. евро.

Евентуалната покупка на данните, които вероятно са били откраднати от швейцарски банки, породи драматични политически дебати в Германия и Швейцария

През тази седмица обаче немският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър на страната Волфганг Шойбле застанаха зад решението на местните власти в провинция Северен Рейн-Вестфалия да закупят предложената им информация.

Шойбле вижда в изтичането на информация поредния удар върху спорната банкова тайна в Швейцария. Според него това ще е началото на нейния край и за Швейцария ще започне нов период на преход в развитието на банковите услуги.

Министърът на финансите на Швейцария Ханс-Рудолф Мерц обаче заплаши в сряда, че евентуалната покупка на откраднати банкови данни от страна на немските власти ще нанесе сериозни поражения върху швейцарско-немските отношения.

Случаят разпали страстите в Швейцария, която пази традицията на банковата тайна от векове, въпреки натиска от страна на Съединените щати, Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още